Heveapad

HOOGEZAND-SAPPEMEER

In deze zevende aflevering van onze rubriek Vroeger en Nu staan we op het huidige Heveapad in Hoogezand, vroeger de plek waar het Kieldiep in het Winschoterdiep stroomde. Aan de overzijde zien we een monumentaal herenhuis.

Het huis werd in 1857 gebouwd aan het Winschoterdiep, op een deel van het terrein van de voormalige borg Vredenburg, langs de weg van Hoogezand naar Martenshoek, nu de Meint Veningastraat. Opdrachtgever voor de bouw was Ipe Annes Hooites (1812-1891), hij was van 1866 tot 1878 burgemeester van Hoogezand. Ook was hij Statenlid. Hij was getrouwd met Geessien Roelfs Meursing. Het huis is gebouwd in een ambachtelijk-traditionele stijl en heeft een zogenoemd schilddak. In het midden van de voorgevel zit de hoofdentree. Boven de deur een halfrond bovenlicht voorzien van een levensboom. Aan weerszijden van de deur zitten twee kleine gevelstenen met de teksten ‘I.A.H.’ en ‘G.R.M.’de initialen van de stichters en het bouwjaar. Het pand is een rijksmonument.

Hooites was tevens eigenaar van een zaagmolen, een zeil- en mastenmakerij en een smederij. Hij zette de scheepswerf van zijn vader in Hoogezand voort en startte rond 1850 een tweede in het Foxholsterbosch. Hooites werd later ook reder. Tussen 1870 en 1880 was zijn rederij, wat het aantal schepen betrof, de grootste van Nederland. Aan het Kieldiep, nu Heveapad stond de Hevea Rubberfabriek, gesticht door Dirk Frans Wilhelmi. Rond 1915 werd deze banden- en laarzenfabriek overgeplaatst naar Doorwerth in de provincie Gelderland.

Vele gezinnen uit Hoogezand en wijde omgeving gingen met de fabriek mee naar een nieuwe toekomst in het Gelderse Heveadorp. De kinderrijke gezinnen uit de provincies Groningen en Drenthe waren goedkope arbeidskrachten. Het gedeelte Kieldiep, het Winschoterdiep en de brug op de foto uit de jaren ’50 zijn verdwenen, maar … de vier prachtige lindebomen links op beide foto’s hebben de tand des tijds doorstaan!

Voor opmerkingen of aanvullingen mailt u naar : histverhosap@gmail.com

Meer over de historie van onze gemeente vindt u op: gemeentearchief.hoogezand-sappemeer.nl en www.historische-vereniging- hs.nl.


Auteur

Redacteur