Van kerk tot molen bij rondje Harkstede

Harkstede

 Rondje Harkstede vindt weer plaats op 13 augustus gehouden van 13.00 – 16.00 uur.

De monumentale kerk, Hoofdweg 63, is te bezichtigen. De aardbevingsschade is hersteld en onlangs kwam het verheugende bericht dat de provincie subsidie beschikbaar heeft gesteld voor de restauratie van de binnenkant. Wanneer met de werkzaamheden wordt begonnen valt nu nog niet te zeggen, er moeten eerst nogal wat voorbereidende werkzaamheden worden verricht. De boekenmarkt is in verband met de komende restauratie nog niet weer open.

In de kerk, in de kelder en in de toren komt u heel veel wetenswaardigheden tegen. Enthousiaste rondleiders vertellen u er graag over. Natuurlijk zal de geschiedenis van de beroemde stichters van de kerk, Henric Piccardt en zijn echtgenote Anna Elisabeth Rengers worden verteld. De kerk is gebouwd tussen 1692 en 1700. In april 1700 vond de eerste kerkdienst plaats. Er is ook gelegenheid een film over de kerk te bekijken.

In De Graankorrel, naast de kerk, kunt u de expositie van quilts van mevrouw Willy Bouwman uit Harkstede bewonderen.

De molenaars van Stel’s molen willen u ook graag ontvangen. Zij kunnen veel interessante zaken vertellen over de molen en ook hier kunt u een film bekijken.

Vergeet u ook niet een bezoekje te brengen aan de Pluktuin. Deze kunt u vinden op de voormalige jeu-de-boules banen. In bakken worden groenten, fruit, bloemen en kruiden gekweekt. U kunt hier ook even rustig zitten. De pluktuin ligt naast het wooncomplex De Appelhof. Vanaf de Hoofdweg onder de poort van De Appelhof door en dan linksaf.

Daarna wordt het toch wel tijd voor een kopje koffie/thee. Dit staat klaar in het theehuis “Ons Hertenkamp” van NOVO. Een modern gebouw op een historische plaats. Vroeger liep hier het Rijpmakanaal. Er was daar een zwaaikom (keerplaats). Ook had deze plaats een belangrijke functie voor goederen vanuit schepen naar de treinen van het vroegere Woldjerspoor.

Het oude schoollokaal, Hoofdweg 89 in Scharmer, is 13 augustus niet open.

Zie ook de website: www.rondjeharkstede.nl


Auteur

Carlien Bootsma