Winter(se) Olympiade in Hoogezand

HOOGEZAND

Sportcentrum De Kalkwijck en het plein voor het gemeentehuis in Hoogezand vormen donderdag 8 en vrijdag 9 februari het decor voor een Winter Olympiade Hoogezand en Sappemeer.

Door Marc Jansen

“We organiseren al vele jaren een Olympiade (Hoogezand-Sappemeer) voor de hoogste vier klassen van het basisonderwijs”, vertelt voorzitter Hans Haze het Plaatselijk Olympisch Comité (POC). “Dit is een eendaags sportstimuleringsproject, waarbij ongeveer 1600 kinderen meedoen aan clinics op het gebied van bijvoorbeeld voetbal, tennis, streetdance, inline skaten, trampolinespringen, handbal en karate. De Olympiade vindt eens per vier jaar plaats op Sportpark De Kalkwijck.”

Winter Olympiade Hoogezand en Sappemeer

In het jaar van de Olympische Winterspelen (die vrijdag 9 februari van start gaan) is het tijd voor een winterse variant: de Winter Olympiade Hoogezand en Sappemeer. “Om kinderen in aanraking te brengen met sport in het algemeen en wintersport in het bijzonder. Veel kinderen in deze leeftijdscategorie hebben nog nooit op schaatsen gestaan”, motiveert Haze. Budget was er aanvankelijk niet. “Dat moesten we zelf bij elkaar harken”, zegt Haze. “Daarbij gaf een gift van ruim vijfduizend euro van Rotaryclub Hoogezand-Sappemeer, de opbrengst van de Rally Noord-Nederland, een enorme boost. Verder komt het geld voor een deel uit het reguliere sportbudget en is het vooral liefdewerk oud papier. Want ik mag dan wel voorzitter van deze club zijn, het leeuwendeel van het werk komt voor rekening van de vakleerkrachten bewegingsonderwijs.”

Wim Smit

Grote initiator, volgens Haze, is combinatiefunctionaris Wim Smit van de gemeente Midden-Groningen. Smit benadrukt dat het concept van de Winter Olympiade wat afwijkt van die van de ‘reguliere’ (meer zomerse) Olympiade. “Bij de normale Olympiade komen 1600 leerlingen tegelijkertijd in actie, op dertien locaties. Nu komen de leerlingen per school in actie, steeds een dagdeel per school. Dit omdat 1200 scholieren niet allemaal tegelijkertijd op slechts twee locaties terecht kunnen. Alleen bij de opening zijn (bijna) alle scholen - duizend leerlingen - tegelijkertijd aanwezig.” Die openingsceremonie vindt vandaag plaats, van 11.45 tot 12.15 uur. Met het ontsteken van een Olympisch vuur, het hijsen van vlaggen en het uitspreken van de Olympische eed.

Schaatsbaan

Donderdag en vrijdag staan de volgende wintersport-onderdelen geprogrammeerd: Winter Experience, Floorball, Winter Games, Schaatsbaan. Met als grootste blikvanger ongetwijfeld het schaatsen op het plein voor het gemeentehuis. Smit: “Hier komt een veertig bij acht meter grote schaatsbaan. Het is geen ijsbaan, maar een kunststofbaan. Maar je kunt er wel met schaatsen op.” Winkelcentrum De Hooge Meeren zorgt ervoor dat de scholieren droog blijven. “De Hooge Meeren bekostigt een overkapping”, zegt Smit. Mede dankzij De Hooge Meeren kan bovendien van woensdag tot en met zaterdag ook het winkelend publiek gebruik maken van de schaatsbaan. De schaatsbaan is hiervoor woensdag van 13.00 tot 18.00 uur geopend, donderdag van 16.00 tot 18.00 uur, vrijdag van 16.00 tot 21.00 uur en zaterdag van 09.30 tot 17.00 uur. De ochtend- en vroege middaguren zijn exclusief voor de Winter Olympiade. Let wel: op de schaatsbaan mogen alleen de bij de baan uitgeleende schaatsen worden gebruikt. Smit: “We hebben 180 paar.”

Sportaanbod

Het sportaanbod van de Winter Olympiade bestaat uit de volgende onderdelen.

  • Winterexperience: skiën, Wii snowboarden, biatlon, freestyle (trampoline), skispringen;
  • Wintergames: ijspegel werpen, sneeuw parcours, snowboarden, sneeuwbal gooien, tweemansbob, curling, viermansbob;
  • Floorball: teamsport in sporthal volgens (vooral) ijshockeyregels;
  • Schaatsbaan: schaatsen.

Auteur

Marc Jansen