Week van de techniek in Midden-Groningen

HOOGEZAND

In Midden-Groningen wordt van maandag 12 tot en met vrijdag 16 maart voor de zesde keer een Week van de techniek gehouden.

Deze projectweek heeft als doel jongeren te stimuleren om te kiezen voor een loopbaan in de techniek en hen te attenderen op de vele opleidingsmogelijkheden op zowel mbo- als hbo-niveau.

Groep 7

In de Week van techniek volgen vierhonderd basisschoolleerlingen van groep 7 een programma, bestaande uit een rondleiding of activiteit bij een technisch bedrijf en een aantal workshops op de afdeling techniek van het dr. Aletta Jacobs College, met als eindresultaat een technisch werkstuk een door een zonnecel aangedreven ventilator. Ook de Jouw Energie van Morgen-truck van de Rijksuniversiteit Groningen komt naar Midden-Groningen. De scholieren gaan in dit rondreizend laboratorium aan de slag onder leiding van Theo Jurriëns. Doel is de kinderen in de praktijk te laten ondervinden dat techniek niet saai is en zeker niet alleen voor jongens.

Tekort aan technisch geschoold personeel

Het kabinet wil dat meer leerlingen kiezen voor een technische studie en een baan in de techniek. Er is een groot tekort aan technisch geschoold personeel, dat de komende jaren alleen nog maar toeneemt. Ook in de regio Midden-Groningen. Wethouder Economische Zaken Jaap Borg is er – net als zijn collega Erik Drenth van Onderwijs - een groot voorstander van dat het onderwijs en het bedrijfsleven jongeren enthousiast maken voor een opleiding in de techniek. “Als oud-ondernemer weet ik als geen ander hoe belangrijk goed opgeleid personeel is.”

Auteur

Marc Jansen