Capriccio Clarinet Orchestra met Kansai Clarinet Quartet in Damkerk

Hoogezand-Sappermeer

Het Capriccio Clarinet Orchestra geeft zaterdag 10 maart met het Japanse Kansai Clarinet Quartet een concert in de Damkerk in Hoogezand.

Capriccio, onderdeel van het Kielzog Kunstencentrum, heeft het Japanse kwartet uitgenodigd om naar Nederland te komen.

Kansai Clarinet Quartet

In het Japanse Osaka werd in 1992 de Kansai Clarinet Society opgericht. Doel was bijzondere activiteiten te organiseren rondom de klarinet. Het Kansai Clarinet Quartet bestaat uit leden van deze organisatie: de klarinettisten Yuko Takahashi, Ryoko Hirose en Ayaka Nishimoto, en basklarinettist Saya Yoshimoto. Het kwartet heeft sinds zijn eerste optreden in 1996 vele concerten gegeven; in Japan maar ook in bijvoorbeeld Nieuw Zeeland, Zuid Korea en de Verenigde Staten. Tijdens een tour in 2009 was het kwartet al eens te gast bij het Capriccio Clarinet Orchestra.

Capriccio Clarinet Orchestra

Het 35-koppige Capriccio Clarinet Orchestra speelt sinds zijn oprichting in 1989 onder leiding van klarinettist en dirigent John de Beer. Capriccio gaat van 27 april tot 4 mei naar Engeland om concerten te geven en mee te werken aan een nationale speeldag georganiseerd door het British Clarinet Ensemble. Dit orkest was in augustus 2017 te gast bij Capriccio. Het kwam toen ongewild in het nieuws toen het hotel waarin het verbleef moest worden ontruimd vanwege de brand in het casino in Groningen. In het weekend van 6 tot 8 juli speelt Capriccio op het Internationale Clarinet Festival in het Belgische Oostende. Daar gaat een speciaal voor Capriccio gecomponeerd werk van de Amerikaanse componist Sean Osborn in première: ‘Concertino for two Basset-Horns and Clarinet Orchestra’. Solisten op de bassethoorn zijn de klarinettisten Jesse Faber en Bart de Kater.
Het concert in de Damkerk, dat is georganiseerd door het Kielzog Kunstencentrum, begint om 20.00 uur.

Auteur

Marc Jansen