Noorder Gitaardag is er eentje voor en door de freaks

ZUIDBROEK

De Noorder Gitaardag komt er weer aan. Voor de zevende keer komen gitaarliefhebbers uit de wijde omtrek zaterdag 10 maart naar Zuidbroek om te kijken, te luisteren, te spelen en te scoren.

Door Jessica Koning

Het publiek krijgt er maar geen genoeg van zo blijkt, want de beurs is uitgegroeid tot een razend populaire dag voor de liefhebber. Het geheim? De kleinschaligheid en bescheidenheid moeten daar wel een rol in spelen. Via een gitaarforum op internet kwam het balletje aan het rollen. “Een hoop lol en oude jongens krentenbrood en plots rees de vraag ‘waarom is er in het noorden van Nederland geen gitaarbeurs?’ En toen ging het vlug”, lacht Coos Grevelink uit Zuidbroek. Coos is een van de vier gitaarfreaks die de beurs jaarlijks organiseert.

Te leuk

Zo kwam het dat de eerste Noorder Gitaardag werd gehouden in de oude sporthal van Zuidbroek. Rond elf uur ’s ochtends waren al zo’n 150 mensen de kassa gepasseerd. “Ik kon het niet geloven. Aan het eind van de dag waren dat er ongeveer zeshonderd. Te leuk om niet nog eens te doen en het was weer hetzelfde verhaal, een groot succes!” Na de editie in 2013 besloot het bestuur te verkassen naar dorpshuis De Broeckhof, want er was veel meer ruimte nodig. “Opeens waren we de op een na grootste beurs van Nederland met ongeveer negenhonderd bezoekers. In de afgelopen jaren hebben we meerdere geïnteresseerde partijen de revue zien passeren. Organisaties en ondernemingen die ons wilden ‘inlijven.’ Maar we bleven bij een simpel nee. We wilden ‘klein’ blijven en dat is denk ik ons succes. Eenvoud en niet commercieel, maar een dag voor en door de gitaarliefhebber in de breedste zin van het woord. Van aanbiedingsbakken vol snaren tot en met die ene gruwelijk dure gitaar; het is er allemaal. Die laatste is natuurlijk het mooist om te zien, maar het moet ook een dag zijn waarop je even iets kunt kopen.”

G.A.S.

De Noorder Gitaardag kent veel vaste gezichten, zowel qua bezoekers als qua standhouders. “Maar wel proberen we jaarlijks vernieuwing te brengen door andere gitaarbouwers uit te nodigen en wat te wisselen in dit aanbod. Wel blijft het een soort reüniedag. Een dag vol freaks die allemaal lijden aan het G.A.S.: oftewel het Guitar Aquiring Syndrome. We blijven allemaal zoeken naar dat ene ultieme instrument en we hebben altijd meer nodig. Snoertjes, snaren, noem maar op. Maar gewoon even heerlijk rondneuzen is ook prima.”

Livemuziek

Naast alle fraaie koopwaar zou je denken dat zo’n dag gevuld is met diverse optredens vol scheurende en gierende gitaren. “Nee, echt een podium vullen doen we niet. Wel zijn er wat intieme optredens en workshops, dit jaar van onder andere Leif de Leeuw, een gitaargrootheid in bluesminnend Nederland. En ervaring leert: spontaniteit geeft vaak ruimte voor mooie dingen. Zo bleken we vorig jaar een van de mannen van het Rosenberg Trio als bezoeker te hebben. Hij zat achteraf met wat andere gitaristen te spelen en dat was zo mooi. Tja dan biedt je ze wel een groter podium aan”, besluit Grevelink lachend.

Auteur

Marc Jansen