‘Berend Botje ging uit varen…’ in Noordelijk Scheepvaartmuseum

Hoogezand-Sappermeer

In het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen wordt zaterdag 17 maart de tentoonstelling ‘Berend Botje ging uit varen...’ geopend. Deze expositie verhaal over het bijzondere leven van admiraal Louis van Heiden uit Zuidlaren.

Hans van Koningsbrugge, hoogleraar geschiedenis en politiek van Rusland aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), wijdt in samenwerking met het Drents Archief en Chronoscoop Film een tentoonstelling, een documentaire en een boek aan de vergeten zeeheld. Een halfjaar lang krijgt Louis van Heiden de aandacht die hij verdient. De expositie in het Noordelijk Scheepvaartmuseum loopt tot en met 27 mei.

Op slag wereldberoemd

Louis van Heiden leerde als 9-jaige aan boord al zaken als navigeren en kaarten tekenen. Hij sprak maar liefst vijf talen en deed als zeeman veel landen aan in de koloniën in Afrika en Azië. Op zijn 22ste koos hij voor een carrière bij de Russische marine waarin hij tegenslagen en successen kende. Met name tijdens de Zeeslag bij Navarino - de laatste zeeslag waarin men alleen met zeilschepen vocht – bracht hij onder Russische vlag minstens vijf Turks-Egyptische schepen tot zinken. Waar de Russen slechts 59 man verloren, lagen de verliezen aan de Turks-Egyptische zijde op ongeveer zesduizend doden. Hij was op slag wereldberoemd. Van Heiden keerde een paar jaar later nog één keer terug naar zijn geboortedorp Zuidlaren, waar hij door de bewoners werd ontvangen als een echte held. Als de zeeheld in Nederland was, logeerde hij vaak bij zijn zwager Maurits de Savornin Lohman die burgemeester van Groningen was. Louis had veel kritiek op Drenthe, maar hield veel van Groningen.

Documentaire

Documentairemaker Johan Zielstra van Chronoscoop Film filmde in Sint Petersbrug, Estland, Griekenland, Den Haag, Zuidlaren en op zee. Welke plekken herinneren tegenwoordig nog aan Louis van Heiden? Wordt het verhaal van deze zeeheld nog steeds levend gehouden? De documentaire ‘Louis van Heiden, zeeheld in den vreemde’ is bij de tentoonstelling te zien. De tentoonstelling ‘Berend Botje ging uit varen...’ is een initiatief van Nederland Rusland Centrum, Drents Archief en Chronoscoop Film. De tentoonstelling was eerder te zien in de gemeente Tynaarlo.

Auteur

Marc Jansen