Noorder Gitaar Dag: brullen en smullen

ZUIDBROEK

Brullen en smullen. Deze omschrijving benadert misschien wel het best de zevende editie van de Noorder Gitaar Dag (NGD) in Zuidbroek. “Met muziek krijg je een soort eigenheid.”

Door Albert-Jan Garama

De Broeckhof vormt een ruime jas voor de beurs. Dat is nodig ook. Het is druk. Liefhebbers schuifelen langs de uitbundig uitgestalde muziekwaar. Bij binnenkomst is het brullen geblazen vanaf het podium in de kantine: live- demonstraties met de volumeknop flink open. De hele dag door geven Nick Daniels, Leif de Leeuw, Sietze Bouma en enkele anderen acte de présence. Verderop in de grote zaal is het smullen geblazen, bezoekers - jong en oud - komen ogen te kort. Kijken mag, aanraken eveneens, maar het liefst een gitaar omhangen om even uit te proberen. Het is alweer de zevende editie van De Noorder Gitaar Dag. De beurs is in 2012 ontstaan uit een idee van vier gitaarliefhebbers. Al snel werd Stichting NGD opgericht. Zij stelt dat haar beurs met 45 standhouders en 850 bezoekers tot de top van gitaarbeurzen behoort. De beurs heeft inmiddels ruimschoots bewezen bestaansrecht te hebben voor een breed publiek.

Gitaarliefhebbers

“Met muziek krijg je een soort eigenheid”, zegt Leo Steenstra die vandaag meehelpt bij Ger Warink Muziek uit Loppersum. “Kijk om je heen, allemaal gitaarliefhebbers die allemaal wat anders zoeken en allemaal wat anders willen zien.” En daarmee juist een sterke mate van saamhorigheid tonen, is wat Steenstra bedoelt. Het publiek kent liefhebbers uit alle hoeken van hedendaagse, en muziek uit eerdere tijden. Van snoeiharde metalrock (te zien aan kleding) tot fluisterjazz (te horen bij het aanslaan van een akoestische gitaar) en alles wat tussen deze uitersten in zit. Gezellige sfeer ook.

Vooral gitaren

De Noorder Gitaar Dag doet zijn naam eer aan door vooral gitaren onderdak te geven. Van elektrisch tot akoestisch en van basic tot customshop. Voor meeneemprijzen van minder dan 200 euro tot een vanaf-prijs van 5000 euro voor een majestueuze Fender Precision-bassen voor de echte verzamelaar. De gitarist komt hoe dan ook aan zijn trekken, bassisten moeten wat langer op zoek. Wellicht een idee om in een volgende editie een aparte basgitaarhoek in te richten? Maar goed: een gitaar voor de gewone hobbyist is gemakkelijk te vinden, eentje voor de professional - van een bouwer als Rikkers - eveneens. Verder ukeleles, pedalen, versterkers, snoeren, snaren, onderdelen, heel veel gear en enkele verdwaalde violen. Het publiek schuifelt ondertussen geduldig langs de stands, maakt een praatje en gaat even later terug de kantine in, voor een kop koffie en nog een liveoptreden. Even bijkomen en op naar meer.

Auteur

Marc Jansen