Wandelevenement Pronkjewailpad doet Midden-Groningen aan

SCHILDWOLDE

De negende etappe van het Pronkewailpad voert zaterdag 7 april door de gemeente Midden-Groningen.

Het Pronkjewailpad is een initiatief van Peter Velthuis, de bedenker en organisator van Tocht om de Noord. Hij heeft het Pronkjewailpad bedacht omdat Tocht om de Noord ieder jaar een groot succes is en hij meer mensen kennis willen laten maken met Groningen. Het Pronkjewailpad is een wandelevenement, een ‘individuele Tocht om de Noord’ die tussen 12 april en 1 november gelopen kan worden.

Elke dag een etappe

Het Pronkjewailpad bestaat uit een noord- en zuidroute van elk ongeveer 250 kilometer. Sinds 30 maart opent een groepje wandelaars tot en met 8 april elke dag een etappe van Route Noord van het Pronkjewailpad. Onderweg bieden locaties of toeristische ondernemers de wandelaars een voorproefje van hun gastvrijheid (pronkjewail) aan. De wandelaars krijgen iets 'cultureels' mee, soms een mooi verhaal of gratis toegang tot een van de pareltjes in onze provincie, soms een typisch Groningse lekkernij, soms een bijzondere Groningse attractie. Wandelaars moeten onderweg bovendien stempels verzamelen.

Route Noord

Route Noord loopt in Midden-Groningen door Schildmeer naar ’t Roegwold en dan richting Woudbloem. Momenteel is de organisatie bezig met Route Zuid. Deze wordt in 2019 geopend en loopt onder andere door het zuiden van Midden-Groningen. Zaterdag 7 april voert de negende etappe van het Pronkjewailpad door de gemeente Midden-Groningen, zondag 8 april de tiende etappe.

Rein Munniksma

Burgemeester Rein Munniksma van Midden-Groningen heet de wandelaars zaterdag rond 13.00 uur welkom op de overgang van de Dannemeerweg in Schildwolde. Hij krijgt bij die gelegenheid het eerste exemplaar van de Falk-kaart van ‘t Roegwold en het Schildmeer. De kaart wordt overhandigd door boswachter Annet de Jong van Staatsbosbeheer en Salome de Vries van natuurkampeerterrein Wildemansheerd. Vervolgens loopt Munniksma een deel van het pad met het gezelschap mee. Hij heeft daarbij een presentje voor de wandelaars: een wandelkaart van ’t Roegwold met daarop enkele vogels die in het gebied voorkomen. Deze kaart ligt vanaf donderdag 12 april, de officiële start van het pad, in de stempelkast van Staatsbosbeheer aan het Dannemeer.

Auteur

Marc Jansen