Stinzenplantentocht op Landgoed Fraeylemaborg

SLOCHTEREN

Op Landgoed Fraeylemaborg in Slochteren wordt zondag 15 april een stinzenplantentocht gehouden.

Stinzenplanten zijn vrolijk bloeiende bolgewassen die vaak al in vroegere eeuwen zijn aangeplant. De stinzenplanten worden met bordjes gemarkeerd zodat een leuke route in een wijde boog om de borg gelopen kan worden. De informatieve teksten zijn voorzien van actuele foto’s. In het prieel in de Engelse tuin is bovendien een groot informatiebord geplaatst, waarop 24 kleurrijke stinzenplanten gepresenteerd worden.

Hendrik de Sandra Veldtman

In het geval van de Fraeylemaborg heeft borgheer Hendrik de Sandra Veldtman de eerste aanzet tot de stinzenplanten gegeven. Hij zorgde rond 1800 voor een nieuwe Engelse aanleg van het uitgestrekte park en plantte vooral rondom de borg bolgewassen. Bosanemoon, gele anemoon, vingerhelmbloem, holwortel, bostulp en daslook zijn voorbeelden van stinzenplanten. Ook de bekende krokus hoort bij de stinzenplanten.

Maai-regime

De Fraeylemaborg spant zich in om het bestand aan stinzenplanten zo goed mogelijk te beheren. Zo is het maai-regime op de Bleek achter de borg aangepast; er wordt later gemaaid om de bollen kracht te laten opdoen na de bloei. Kwetsbare plekken worden beschermd en er mag meer dood hout blijven liggen. Van dergelijke maatregelen profiteren de stinzenplanten.
Belangstellenden kunnen de stinzenplantentocht zondag 15 april tussen 11.00 en 16.00 uur lopen. Entree: gratis.

Auteur

admin