Ondernemend | Column Marc Jansen

Hoogezand

Wat hebben Steven Klein Nijenhuis, Jordi Hillenga en Max Holthausen gemeen?

Inderdaad, ze timmeren alle drie behoorlijk aan de weg. Steven Klein Nijenhuis runt het enige Groninger restaurant met een Michelinster. Jordi Hillenga bedacht (en verkocht) de pizza-automaat, waardoor hij in 2016 tot de 25 meest veelbelovende ondernemers onder de 25 jaar werd gerekend. Max Holthausen werd dankzij zijn Hesla, een Tesla op waterstof, genomineerd voor de titel ‘Groninger van het Jaar’.

Nog een overeenkomst: geen van deze drie oud-leerlingen van het dr. Aletta Jacobs College rondde een vervolgopleiding af. Maar het gaat te ver om te spreken van een oorzakelijk verband. Ze zijn niet succesvol omdat ze zijn gestopt met school. Ze zijn succesvol ook al zijn ze gestopt met school. K

lein Nijenhuis, Hillenga en Holthausen zijn de uitzonderingen die de regel bevestigen. De drie danken hun succes voor een heel belangrijk deel aan een voor het ondernemerschap essentiële eigenschap: ze zijn letterlijk ondernemend.

Steven Klein Nijenhuis startte zijn carrière in de horeca om geld te verdienen voor een wereldreis. Onderweg maakte hij kennis met de kruiden en bereidingen uit het Verre Oosten, tegenwoordig een pijler van zijn kookstijl.

Max Holthausen was nog maar een puber toe hij een telefoon- en tabletreparatiedrijf startte. Jordi Hillinga verkocht al op zijn achtste dvd’s.

Daarom ben ik niet van plan mijn kinderen te adviseren na ‘het Aletta’ te stoppen met school. Zij zijn niet zó ondernemend. Zullen ze wel van hun vader hebben...

Marc Jansen


Auteur

Marc Jansen