Fietstocht langs Stolpersteine in Noord- en Zuidbroek

ZUIDBROEK

De commissie Stolpersteine van de Historische Kring Menterwolde heeft voor zaterdag 28 april een fietstocht langs de Stolpersteine in Noord- en Zuidbroek georganiseerd.

Het Stolpersteine-project is een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. De Stolpersteine - letterlijke vertaling: struikelstenen - herinneren aan mensen die door de nazi's verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn. Een Stolperstein is een klinker waarop een messingplaatje van 10 bij 10 centimeter is aangebracht. Op dat plaatje zijn de naam, en geboorte- en overlijdensgegevens van het slachtoffer gestanst.

Noord- en Zuidbroek

Gunter Demnig plaatste 4 augustus Stolpersteine in Noord- en Zuidbroek. De twee uur durende fietstocht voert langs deze Stolpersteine. Onderweg vertelt de commissie over de Joodse bewoners van de verschillende adressen, de synagoge in Uiterburen en de Joodse begraafplaats aan de Botjesweg. De verhalen worden hier en daar opgeluisterd door een gedicht. De tocht eindigt bij het beeld bij het station van Zuidbroek, waarvoor het gedicht ‘Bie laangs’ van Saul van Messel model heeft gestaan. Vervolgens wordt koffie/ thee met een Joodse lekkernij geserveerd in het museumcafé van het NNTTM. Met zicht op het spoor waar de jodentransporten hun laatste stopplaats in Nederland hadden.
De tocht start om 10.00 uur aan de Uiterburen 54 in Zuidbroek.

Auteur

Marc Jansen