Muzikale Bevrijdingsdag bij Molenmuseum De Wachter

ZUIDLAREN

Molenmuseum De Wachter in Zuidlaren viert de bevrijding zaterdag 5 mei met een dag vol muziek.

Het museum heeft een verzameling grote muziekinstrumenten, waarvan het orchestrion wel het meest opvallende is. Dit mechanische muziekinstrument werd voor de opkomst van elektrische geluidsdragers gebruikt als dansorgel in de horeca. De vrijwilligers van De Wachter hebben het instrument gerestaureerd, waardoor zaterdag 5 mei weer op zijn klanken kan worden gedanst. Ook de automatisch spelende pianola en de oude grammofoon zijn te horen.

Gratis optredens

Verder zijn er vanaf 12.00 uur op het evenementenplein bij Dieks Dele gratis optredens van onder meer muziekvereniging Erica uit Zuidlaren een een door Auke Eshuis geleide steeldrum-groep.

Kinderen mogen het kleine draaiorgel van De Wachter, dat voor de viering van bevrijdingsdag van de Barkhof Zolder wordt gehaald, bedienen. Ze kunnen daarvoor zelfs een diploma halen.

Stichting Het Vierkantje zorgt voor de aanwezigheid van nog eens twee draaiorgels. Zij demonstreren deze historische muziekinstrumenten naast de klompenmakerij.

Molen in vol ornaat

De molen staat zaterdag in vol ornaat, met witte zeilen voor de wieken en de vaderlandse driekleur in de mast. Er is vers gebakken brood uit de steenoven en de olieslagers persen lijnolie op het ritme van de muziek.


Auteur

Marc Jansen