Kinderen in de hoofdrol op Landgoed Fraeylemaborg

SLOCHTEREN

Kinderen spelen de komende zomer de hoofdrol op Landgoed Fraeylemaborg in Slochteren. Onder de noemer ‘Borgkinderen’ worden zaterdag 26 mei 2 tentoonstellingen en een Speelkamer geopend.

In het Koetshuis van de Fraeylemaborg is vanaf zaterdag 26 mei de tentoonstelling ‘Drie eeuwen borgkinderen’ te zien. Deze expositie toont historische kinderportretten uit 3 eeuwen: 1600 - 1900.

Borgbewoners en andere Groningers van stand lieten eeuwenlang hun kinderen portretteren. Dat leverde fraaie, sfeervolle en aandoenlijke schilderijen op. Met feestelijk geklede kleintjes die vaak speelgoed of een dier bij zich hebben.

De kinderen worden soms vergezeld door hun ouders, wat een familieportret oplevert.

Fraeylemaborg en andere borgen

Soms is op de achtergrond de stoere borg te zien waar het gezin in de zomer woonde. De portretten hebben deels met de Fraeylemaborg te maken maar ook met andere borgen. Zo zijn er portretten van kinderen van de Menkemaborg, Verhildersum, de Hanckemaborg, Borg Ewsum en de Warffumborg.

Verder worden aangrijpende herinneringsportretten getoond. Veel kinderen overleden op jongere leeftijd.

Landgoed Fraeylemaborg heeft recent 2 kinderportretten aangekocht uit de oorspronkelijke inventaris. Verder zijn er bruiklenen van particulieren en musea, waaronder het Groninger Museum.

Borgkinderen van nu

In de follies in het park worden foto’s tentoongesteld van ‘Borgkinderen van nu’. Fotografen Sylvia Germes, Lia Tamminga en Wilco van der Laan showen hierin hu eigen originele, hedendaagse kijk op dit thema.

In de Oranjerie worden ‘originele, mooie en interessante opnames, met een eigentijdse kijk op kind en borg’ getoond. Het betreft een selectie van de inzendingen voor een fotowedstrijd met als thema ‘Borgkinderen van nu’.

Speelkamer

In de borg wordt de Speelkamer geopend. Dit is een in oude stijl ingericht vertrekt dat het het alledaagse kinderleven in een borg laat zien. Het gaat daarbij om de functies van leren en spelen.

Borgkinderen kregen de eerste jaren thuis les van een gouverneur/ gouvernante en hadden een kindermeisje.

In 1910 en 1915 werden voor het laatst kinderen in de Fraeylemaborg geboren, de zusjes Jeanne en Louise Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren.

‘Drie eeuwen borgkinderen’ loopt tot en met 30 september.


Auteur

Marc Jansen Redacteur