‘GAS’: locatievoorstelling over 60 jaar gaswinning

ZUIDLAREN

Toneelgroep Jan Vos staat dit najaar met ‘GAS’ in Zuidlaren. De voorstelling is te zien in een speciaal voor Toneelgroep Jan Vos gebouwd mobiel theater op het parkeerterrein van de Prins Bernhardhoeve. De kaartverkoop start woensdag 30 mei.

In 3 episoden wordt het verhaal verteld van de gaswinning in de afgelopen 60 jaar. Startend in de jaren ‘60, als het eerste gas jubelend wordt afgefakkeld en het harten en huizen verwarmt. En eindigend in het heden, waarin men de gaskraan zo snel mogelijk wil dichtdraaien en met angst en beven wacht op de volgende klap.

Hotel Boelens

Epicentrum van de vertelling is Hotel Boelens in Hoogezand-Sappemeer. In het eerste deel, als de gasbel net is ontdekt, denkt hoteleigenaar Andries Boelens een graantje mee te kunnen pikken van de aangekondigde rijkdom. Maar de hotelgasten van de NAM blijken meer geïnteresseerd in zijn dochters Bette en Aukje dan in zijn plannen.

Als de jongste ongewenst zwanger raakt van een NAM-ingenieur, raken de levens van gasmannen en de hoteldochters onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wie is er verantwoordelijk voor de gevolgen van de gaswinning? Waarom liep de schadeafhandeling vast in een onontwarbare kluwen van belangen, emoties, rapporten en elkaar tegensprekende onderzoeken? En waarom reageerde de Nederlandse overheid zo traag, toen zich in Groningen een ramp aftekende?

Toneelgroep Jan Vos

Toneelgroep jan Vos maakte eerde de actuele voorstellingen ‘Mansholt’ en ‘Koning van het Grasland’. Rode draad zijn politieke keuzes uit het verleden, waarvan nu de wrange vruchten worden geplukt. Na boterbergen, melkplassen en het verdwijnen van biodiversiteit, draait het in ‘GAS’ om scheuren in gevels, slepende procedures en onverkoopbare panden.

‘GAS’ is geschreven door Tjeerd Bischoff, wordt geregisseerd door Jeroen van den Berg en gespeeld door Paul R. Kooij, Paul Hoes, Trudi Klever, Stefanie van Leersum, Dimme Treurniet, Maarten Wansink en Anna Raadsveld.

Kaartverkoop

De voorstelling is van 12 oktober tot en met 25 november in een weiland in Ten Boer te zien en van 30 november tot en met 30 december in Zuidlaren. Kaarten (à 25 euro; try-outs 15 euro) zijn vanaf woensdag 30 mei verkrijgbaar via www.toneelgroepjanvos.nl en www.vanplan.nl.

Meer informatie: www.toneelgroepjanvos.nl.


Auteur

Marc Jansen Redacteur