Boek over 5 broers en zusters van Aletta Jacobs

SAPPEMEER

Bij Uitgeverij Passage verschijnt dinsdag 29 mei het ‘Een sterke wilskracht; vijf ambitieuze broers en zusters van Aletta Jacobs’. Dit boek is geschreven door Inge de Wilde.

De in Sappemeer geboren (1854) en getogen Aletta Jacobs is 1 van de bekendste vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis. Zij was de eerste vrouwelijke student en voorvechtster van vrouwenkiesrecht. Zij stond op de bres voor anticonceptie en was een vredesactiviste. Over zichzelf schreef ze dat ze ‘een sterke wilskracht’ had.

Nederlands-Indië

Haar 10 broers en zusters zijn nagenoeg vergeten. Toch hebben 5 van hen ook een bijzonder en opvallend leven geleid en waren zij net als Aletta pioniers en beschikten ze over dezelfde ‘sterke wilskracht’. Alle 5 reisden ze voor korte of langere tijd naar Nederlands-Indië, wat te maken had met hun joodse achtergrond.

Julius en Johan Rudolf

Julius en Johan Rudolf namen dienst in het Koninklijk Nederlands Indisch Leger. Julius werkte er als officier van gezondheid en schreef spraakmakende boeken over etnografica.

Johan was militair in hart en nieren en schreef met enthousiasme over het leger en de strijd die Nederland in onder meer Atjeh voerde.

Eduard, Charlotte en Frederika

Eduard bleef maar kort in Indië en werd de eerste joodse burgemeester in ons land: in Lonneker en Almelo. 2 zusters, Charlotte en Frederika, gingen als ongetrouwde vrouwen naar Batavia.

Charlotte, de tweede vrouwelijke afgestudeerde in Nederland, had ruim 20 jaar een apotheek in Batavia en streed net als haar beroemde zus voor het vrouwenkiesrecht.

Frederika was het eerste meisje dat een hbs doorliep en de eerste schrijfster van wiskundeschoolboeken.

5 portretten

Inge de Wilde schets met deze 5 portretten niet alleen een beeld van de familie van een beroemde vrouw, de verhalen verschaffen ook inzicht in het leven van ambitieuze mensen rond de vorige eeuwwisseling.

Ze vertelt hoe verschillende telgen uit deze familie uit Sappemeer tot in Indië actief waren en laat zien hoe boeiend die levensgeschiedenissen zijn.

Inge de Wilde

De tegenwoordig in Noord-Holland woonachtige Inge de Wilde was medewerker culturele zaken aan de RuG, lid van de jury van de Aletta Jacobsprijs en voorzitter van de Commissie voor het Gastschrijverschap. Zij publiceerde eerder boeken over vrouwen in de academische wereld.

  • Inge de Wilde: Een sterke wilskracht; vijf ambitieuze broers en zusters van Aletta Jacobs
  • ISBN 97890 5452 354 3 / 9789054523543

Auteur

Marc Jansen Redacteur