‘Kolham is net Volendam’

KOLHAM

The Rusty Pistons uit Kolham bestaat allerminst uit roestige kerels. De band heeft samen met Ecomotion een mooi muziekevenement op poten gezet: Kolham on Stage. Vrijdag is de eerste editie.

Door Jessica Koning

De band waarvan driekwart van de muzikanten uit Kolham komt, speelt sinds december samen. Het eerste optreden was in het Kielzog in Hoogezand, tijdens Kielzog on Stage.

“Een mooi initiatief waarbij ook beginnende bands het podium op kunnen”, vindt Kolhamster Marcel Hoogstra, drummer van The Rusty Pistons uit. “Maar helaas is er een nogal lange zomerstop. Daarom besloten we zelf iets te organiseren.”

Ridderlijke sfeer

Eigenlijk vrij makkelijk, want een toplocatie hoefden ze niet te zoeken. Zanger/ bassist van de band Dick de Boer is eigenaar van Ecomotion in Kolham. Een prachtig bedrijf dat avontuurlijke activiteiten organiseert en eveneens beschikt over een mooie zaal met podium en bar.

De ridderlijke sfeer met uitzicht op een groot houten kasteel is uniek en dusdanig sfeervol dat Kolham on Stage ongetwijfeld een bijzondere avond gaat worden. “Ik vind het fantastisch als muziekliefhebber om dit in huis te hebben vrijdag. Een mooie afwisseling”, meent Dick.

Vier bands

Er treden vrijdag vier bands op. Uiteraard The Rusty Pistons zelf. Maar ook Double Bass Theory, grotendeels uit Froombosch, Paperclip uit Slochteren en Hoogezand, en Tranmission. “Zij komen trouwens ook uit Kolham. En zo zijn er wel meer bands hier uit het dorp die we voor een volgende editie mooi een podium kunnen bieden. Kolham is net Volendam, het barst hier van het muzikaal talent”, lacht Dick.

Volgende editie

Want de volgende editie, die komt sowieso. Medio september schatten de mannen van The Rusty Pistons in. “Het is gewoon heel erg leuk om te kunnen spelen. Beginnende en gevorderde bands kunnen zich opgeven en er mag best een slag misgaan, dat maakt echt niet uit”, zegt Marcel. “En het gaat dus om lokale bands hier uit de nabije omgeving”, vult gitarist Anne Dijkstra, ook uit Kolham aan.

Rock ‘n roll

Kolham on Stage begint om 20.00 uur en is voor iedereen vrij toegankelijk. De vier bands spelen beurtelings hun set. Alle vier hebben een eigen stijl, maar het rockt allemaal. “Wij zijn eigenlijk een good old rock’n roll band en spelen werk van de The Stones tot aan Herman Brood. Maar ook The Beatles komen voorbij.” Die sound bereiken ze extra goed door het andere kwart van de band, toetsenist Arnold Kiezenbrink uit Annen.

Open podium

“Na de optredens is het open podium. Diegene die dat wil, kan dan muziek maken en laten horen wat die kan”, besluit Marcel.

Bands die geïnteresseerd zijn om de volgende editie van Kolham on Stage mee te beleven, kunnen mailen naar info@rustypistons.nl.


Auteur

Jessica Koning Redacteur