Zomerexcusie Historische Kring Menterwolde in teken Slag bij Heiligerlee

ZUIDBROEK

De Historische Kring Menterwolde (HKM) maakt zaterdag 23 juni zijn traditionele zomerexcursie. Dit uitstapje staat volledig in het teken van de Slag bij Heiligerlee (1568).

Vertrekpunt (om 09.00 uur) is de Romanogotische kerk in Zuidbroek. Ooit liepen Spaanse soldaten, door Alva gestuurd, rond deze kerk. Hiertegen was verzet. Hulp kwam van de Oranjes.

Graaf Adolf en graaf Lodewijk, broers van Willem de Zwijger, werden met een leger naar het Noorden gestuurd. Zij vochten bij Heiligerlee op 23 mei 1568.

Jemgum

Bij Heiligerlee werd de strijd glansrijk gewonnen, maar bij Jemgum kreeg het Oranje-leger het zwaar te verduren en moesten de soldaten en graaf Lodewijk over de Eems zwemmen om in veiligheid te komen (zo gaat het verhaal ).

Het reisje van de HKM volgt deze weg van Heiligerlee naar Jemgum. Waarbij enkele van de schansen worden bezocht die een belangrijke rol speelden in de veldslagen.

Aanmelding

Aanmelding (tot en met 20 juni): info@historischekring-menterwolde.nl. Deelname kost 10 euro voor leden, 15 euro voor niet leden.


Auteur

Marc Jansen Redacteur