Accordeons galmen in Foxhol

FOXHOL

Dorpshuis De Klabbe in Foxhol is zaterdag het podium voor diverse accordeon en harmonicaspelers. Het is dan de jaarlijkse Accordeondag. Een dag voor de liefhebbers van het typische accordeongeluid.

Door Jessica Koning

Henk Bergman en Nico Jellema, beiden als vrijwilliger nauw betrokken bij De Klabbe, zijn druk bezig met de voorbereidingen van het muzikale festijn. Het duo zorgt voor alle randzaken van de Accordeondag.

“Maar wie er allemaal komen optreden, is voor ons ook ieder jaar weer een verrassing”, aldus Henk Bergman. Hij is zo’n vijftien jaar geleden als coördinator van de vrijwilligers bij het dorpshuis betrokken geraakt. Samen met Nico Jellema zorgt hij voor eten, drinken, postermateriaal, de verloting en alle andere faciliteiten die de Accordeondag compleet maken.

Lucht Genoeg

Geert Jan Douma uit Boerakker is vanuit accordeonclub Lucht Genoeg diegene die het programma samenstelt. En dat doet hij ook in andere plaatsen waar soortgelijke dagen worden georganiseerd.

“Ontzettend leuk om te doen”, zegt Douma. “De accordeonmuziek is jarenlang enorm verguisd. Maar de liefhebbers, die bleven natuurlijk bestaan. Deze mensen zochten elkaar op, luisterden naar elkaars muziek en er bleek toch aardig wat belangstelling voor te zijn van mensen die het fijn vinden om te luisteren naar accordeonklanken. En zo zijn eigenlijk dit soort dagen als zaterdag in Foxhol ontstaan.”

Accordeondag

Tijdens de Accordeondag treden ongeveer 25 muzikanten gedurende de hele dag – tot vijf uur ’s middags – op in het dorpshuis. Volkse klanken, klassiekere tonen en soms een modern uitstapje zijn te beluisteren.

“Maar vooral de muziek van vroeger is populair binnen het genre. Het zijn toch voornamelijk mensen van 70, 80 die hier zaterdag komen”, weet Nico Jellema.

De Accordeondag beleeft dit jaar zijn 13de jaargang in Foxhol. “En ieder jaar weer ontzettend gezellig en druk”, vult Bergman aan.

Belangstellenden kunnen de hele dag in- en uitlopen en luisteren naar onder andere optredens van Wietse Pathuis, Gre Rothuizen en Klazien Koster.


Auteur

Marc Jansen Redacteur