Prominente rol voor muziek in ‘Hotel Zigterman’

SAPPEMEER

In het Adriaan Tripbos in Sappemeer staat vanaf donderdag 28 juni tenminste 6 keer het theaterspektakel ‘Hotel Zigterman’ geprogrammeerd. Daarbij is een heel belangrijke rol weggelegd voor de muziek.

Door Marc Jansen

Bezoekers van de beide prologen die het theaterspektakel vooraf gingen, hebben al kennisgemaakt met ‘In het midden het hart’, het catchy openingslied van ‘Hotel Zigterman’. Miranda Bolhuis tekende voor de tekst, Remko Wind componeerde de muziek.

“Die introtune is eigenlijk een popliedje. Zeker geen theaterliedje”, zegt Remko Wind. “Zo was het ook niet bedoeld. Het is feitelijk een single. Ter promotie van het theaterspektakel.”

Wind componeert ook de overige muziek van het muziekspektakel. Op verzoek van regisseur Albert Secuur. Wind: “We hebben eerder samenwerkt voor de Menalda Vetes. Dit is een vergelijkbaar project.”

Gek proces

Met dit verschil dat aan de muziek voor de Menalda Vetes 6 maanden gewerkt kon worden. Nu heeft de componist amper 4 maanden tijd. “Het is een race tegen de klok”, bekent Wind. “Jan Veldman, de schrijver van het stuk, heeft 3 scripts afgeleverd, voor 3 voorstellingen waarvoor gelijktijdig gerepeteerd wordt. Ondertussen wordt steeds aan het stuk geschaafd en komen de liedteksten druppelsgewijs binnen. Het is flink aanpoten. Daarnaast ben ik ook nog muzikant, en moet ik mijn tijd goed indelen. Al met al is het een heel gek proces. Maar ontzettend boeiend!”

De uitdaging zit ‘em onder meer in het feit dat meerdere genres de revue passeren. Afhankelijk van wie op welk moment de focus krijgt in het theaterspektakel. “De muziek varieert daardoor van heel dansbaar tot oubollig. Ik refereer aan oude en aan nieuwe muziek”, zegt Wind. Grijnzend: “De opening van de hoofdvoorstelling is zelfs absurdistisch. Piep en kraak.”

“Zo zet je meteen de sfeer neer. Het wordt meteen duidelijk dat je naar een humoristisch stuk kijkt”, vult pr- en marketing-dame Rosa Veldman aan.

Performers

Wind heeft bovendien met verschillende performers te maken. Zoals daar zijn het uit leden van het ensemble bestaande schreeuwkoor, de band bestaande uit Remko Wind zelf (toetsen), Hans Sulman (saxofoon), Harrie Arling (drums) en Harry Voornhout (zang, gitaar), én Fanfarecorps H.S.

“Iedere avond is uniek”, zegt voorzitter en saxofonist Dorien Bakema van Fanfarecorps H.S. “Wij zijn namelijk elke avond in een nieuwe samenstelling van de partij. Omdat we het niet allemaal zes of zeven avonden kunnen behappen. Bovendien hebben we met weersinvloeden te maken. Als het heel hard regent, zullen we vooral met koperblazers actief zijn. Dan moeten we bijvoorbeeld de saxofoon thuislaten.”

Fanfarecorps H.S. bood zichzelf aan voor deelname aan ‘Hotel Zigterman’. “Wij willen hét fanfarekorps van de gemeente Midden-Groningen zijn. Dan moet je én zoveel mogelijk mensen proberen te bereiken én je proberen te onderscheiden.“

Fanfarecorps H.S. heeft onder meer een belangrijke rol tijdens de changementen, het wisselen van de decors. “Dat zijn er nu 3, maar dat mogen er wel 6 of 7 zijn”, zegt Wind, die ook ‘5 à 6 mooie songs’ schreef. “Wat mij betreft zit er nog te weinig muziek in. Al kan te veel muziek de voorstelling juist stremmen. Je kunt de vaart uit een voorstelling halen als je moet wachten op een liedje.”

Het fanfarekorps is verder te horen in de underscore, de muziek onder het spel.

Voorstellingen

‘Hotel Zigterman’ staat vooralsnog 6 keer geprogrammeerd: van donderdag 28 tot en met zaterdag 30 juni en van donderdag 5 tot en met zaterdag 7 juli. Met een succesoptie voor woensdag 4 juli.

Een kaartje voor het theaterspektakel in de open lucht kost € 17,50. De kaarten zijn verkrijgbaar via www.hotelzigterman.nl en bij het Kielzog, zowel fysiek als telefonisch: 0598 - 373 777.


Auteur

Marc Jansen Redacteur