Sotto Voce Zuidlaren doet Heinrich Schütz

ZUIDLAREN

Stichting Koorprojecten Sotto Voce Zuidlaren stort zich op de Duitse componist Heinrich Schütz.

Het projectkoor wordt in 22 oefenrepetities, 2 workshops koorvorming en een generale repetitie klaargestoomd voor concerten op zaterdag 30 en zondag 31 maart 2019.

Sotto Voce

Het projectkoor Sotto Voce zingt a capella oude muziek van voor 1700. Het koor bestaat uit een kern van 16 zangers en wordt voor ieder project uitgebreid naar 24 zangers.

Het koor verdiept zich vanaf september in de Duitse componist Heinrich Schütz (1585-1672). Schütz studeerde muziek bij Giovanni Gabrieli in Venetië, befaamd om zijn ‘moderne’ dubbelkoor composities. Dit verblijf is van grote betekenis voor zijn ontwikkeling als componist.

Schütz wordt op het gebied van met name vocale religieuze muziek beschouwd als de belangrijkste Luthers protestantse componist vóór Johann Sebastian Bach.

‘Zwölf geistliche Gesänge’

Schütz begint als ‘modernist’ en componeert in een expressieve Italiaanse stijl. Later schrijft hij veel soberder en gerijpt, bijvoorbeeld in ‘Geistliche Chormusik’.

Uit deze periode (1648-1657) zingt het projectkoor de ‘Zwölf geistliche Gesänge’. Deze cyclus bestaat uit een serie motetten in het Duits: de 6 vaste misgezangen, psalm111, het Magnificat in 3 delen en 2 vesperstukken.

Schütz schreef ze voor het praktische gebruik bij het vieren van de liturgie, in de kerk, op scholen of in de huiselijke kring, in het dagelijkse leven van mensen

4-stemmig

De motetten zijn 4-stemmig, worden a capella gezongen en duren in totaal een uur. Er zitten een paar dubbelkoor stukken in en soms gedeeltes voor een vocaal kwartet. Het kwartet zal samengesteld worden uit 4 koorleden van Sotto Voce.

Het programma wordt afgewisseld met poëzie die thema en sfeer van deze muziek dichterbij de luisteraar brengt.

Stemtest

Stichting Koorprojecten Sotto Voce Zuidlaren zoekt voor ‘Heinrich Schütz’ nog versterking voor het projectkoor. Ze zoekt daarom contact met mensen die worden aangesproken door deze oude muziek, kunnen zingen en hun stem willen blijven ontwikkelen.

Een mail (havienoei@hetnet.nl) of telefoontje (050-4095176) aan coördinator Evien Oei-Strik (vóór 15 juli) met de contactgegevens volstaat.

Het projectkoor repeteert vanaf 5 september ‘s woensdags van 10.00 tot 12.15 uur in de synagoge van Zuidlaren.


Auteur

Marc Jansen Redacteur