Timbo releast EP ‘Dichterbij’

HOOGEZAND

Tim Tammens uit Hoogezand releast donderdag 5 juli onder de naam Timbo een 8 nummers tellende EP: ‘Dichterbij’. Tegelijkertijd verschijnt de single ‘Jij kent me’ (inclusief videoclip).

Door Marc Jansen

Lees verder na de video.

De EP verschijnt op het nieuwe label Dutch Urban Records. “Ik lever zelf alle muziek en ook de videoclips aan. Dutch Urban verzorgt de distributie én de boekingen”, zegt Tim. “Ik kan me daardoor vooral met de promotie bezighouden. Ik denk dat ik de hele dag actief ben op social media. Desnoods zet ik een postduif in. Het liefst ga ik de straat op en spreek ik iedereen aan, maar dat kan natuurlijk niet.”

De EP is bepaald niet het debuut van de 27-jarige Tim. “Ik ben al een jaar of 11 serieus bezig. Ik had mijn eerste optreden op mijn 16de”, zegt hij. “Daarvoor had ik uitsluitend wat karaoke-dingetjes gedaan.”

Hij wist toen al wel dat hij kon zingen. “Sinds een bonte avond in groep 8. Mijn meester zette naar aanleiding van het liedje dat we toen voor de grap zongen ‘Tim heeft een heel fijne stem. Daar moet hij iets mee doen’ in mijn rapport. Dat heb ik gedaan...“

Nederlandstalig

De zanger is autodidact, heeft nooit zangles gehad. “Ik doe alles op gevoel. Ik ben theoretisch niet onderlegd”, zegt Tim, die altijd al zijn eigen nummers schrijft. Nederlandstalig. “Lekker in de moerstaal... Omdat mijn Engels niet goed genoeg is om extra diep te kunnen gaan in de tekst. Bovendien vind ik het heel moeilijk om in het Engels woordspelingen te gebruiken.”

De teksten op ‘Dichterbij’ zijn niet diepgaand, bekent Tim. “Feest, vrijheid, leuk. Daar gaat het over op deze plaat. Passend bij het leven dat we nu leiden. Elke dag is een feestje. Zeker ieder weekend.”

De EP is geproduceerd door Ryano Marso en Emage. “Ik schrijf alleen de teksten. Voor de muziek werk ik meest samen met Ryano Marso, die net naast me is komen wonen. Die jongen is super getalenteerd. Het is ongelooflijk. Geef hem een computertje en een halve keyboard, en hij tovert er de meest mooie muzikale producties uit.”

Urban

Timbo is actief in het muzikale genre urban. “Ik houd van R&B, rap, hiphop; alles wat onder de noemer urban valt. Urban is momenteel de grootste muziekstroming in Nederland. Dat was in Amerika altijd al zo. In Nederland werd aanvankelijk wat lacherig over het genre gedaan. Dan ging het van ‘Yo yo yo... Ali B’. Nu nodigt zelfs elke talkshow 9 van de 10 keer een in de urban actieve persoon uit. Omdat ze dan weten dat de jeugd kijkt.”

Blank

De sinds 3 jaar in Hoogezand woonachtige (’ik kom oorspronkelijk uit Leek’) Tim denkt een eigen stijl te hebben. “Ja. Vooral omdat mijn stem heel herkenbaar is. Waarbij veel mensen die mijn muziek al wel gehoord hebben, maar mij niet kennen, het vreemd vinden dat ik blank ben... Verder heb ik in de loop der jaar wel mijn eigen ik gevonden in de muziek. Het is echt míjn muziek. Ik kopieer niets. Alles is eigen.”

Tim werkte in het verleden samen met onder meer de Curaçaose formatie K-Liber, en zijn jeugdhelden Nino en Kempi. Hij had bovendien enkele bescheiden YouTube-hitjes, en stond al 2 keer op de Sena Performers Stage op Bevrijdingsfestival Groningen. “40.000 à 50.000 mensen... Het was de laatste keer zelfs zo druk bij dit speciaal voor urban-muziek bedoelde podium dat er mensen geweigerd werden.”

Stijgende lijn

Hoewel het nog wachten op de echte doorbraak is, is er volgens Tim al jaren sprake van een stijgende lijn. “Belangrijkste criterium is het aantal shows. Als ik dit jaar weer meer shows heb dan vorig jaar, doe ik het goed. En zo gaat het al sinds mijn 16de.”

“Hoe vaak ik optreed? Dat wisselt. Het ene weekend zit ik lekker thuis, het weekend erop kan ik zomaar 3 of 4 shows hebben. Vooral in discotheken en clubs in de Randstad.”

Aanvankelijk had hij last van podiumvrees, nu niet meer. “Ik heb ook bij Ziggo gewerkt. De eerste keer dat ik iemand moest bellen, vond ik dat heel spannend. Na verloop van tijd was daarvan geen sprake meer. Zo is het ook met op het podium staan. Alles is te oefenen.”

Plan B

Hij vertelt het middenin een tentamenperiode. “Ik verdien al wel geld met mijn muziek, maar het is niet zo dat ik geen plan B meer nodig heb. Dat plan B is mijn studie aan de pabo in Groningen; ik ben al onderwijsassistent. Eigenlijk is de timing voor de release van mijn EP heel ongelukkig, maar ik wilde alles graag voor de schoolvakantie voor elkaar hebben.”

Hoewel hij zijn studie leuk vindt, hoopt hij dat ‘Dichterbij’ het zo goed doet dat hij kan stoppen met ‘plan B’. “Mijn muziek is gewoon goed. Ik kan een aardig potje zingen, de producties zijn goed, de teksten zijn goed, het zit goed in elkaar; iedereen moet het alleen nog even horen.”

De EP ‘Dichterbij’ en de single ‘Jij kent me’ zijn vanaf morgen verkrijgbaar via alle reguliere kanalen.

Spotify: https://open.spotify.com/artist/3u8zExhmlid9hFTIr5DlY6? si=ZLXebFB3Rb6E2kHdh0dDnA.

Instagram: @timbomusic.