Rondje Harkstede: pronkjewails ook in juli open voor publiek

HARKSTEDE

In Harkstede (en Scharmer) staat zaterdag 14 juli het maandelijkse Rondje Harkstede geprogrammeerd.

Zoals te doen gebruikelijk kunnen hierbij tussen 13.00 en 17.00 uur verschillende locaties in en rondom Harkstede en Scharmer bezocht worden.

De monumentale kerk aan de Hoofdweg 63 kan ditmaal niet bezocht worden. Dit omdat de binnenzijde van de kerk gerestaureerd wordt. De gewelven van de kerk kunnen even vanuit de wel toegankelijke toren beken worden.

De Graankorrel, het gebouw naast de kerk, is van 13.00 tot 16.00 uur geopend. Hier zijn rondleiders die graag vertellen over de vele bezienswaardigheden in de kerk en de kelder van de kerk. Ook weten zij veel over de beroemde stichters van de kerk, Henric Piccardt en zijn echtgenote Anna Elisabeth Rengers.

Stel’s Meuln, net als de kerk een rijksmonument, is van 13.00 tot 16.00 uur geopend. Aanwezige vrijwilligers kunnen van alles vertellen over de korenmolen.

In het op een historische plaats gesitueerde theehuis van Ons nkamp wordt koffie en thee geserveerd. Vroeger liep hier het Rijpmakanaal. Er was daar een zwaaikom (keerplaats). Bovendien had deze plaats een belangrijke functie als overslagplaats voor goederen vanuit schepen naar de trein van het vroegere Woldjerspoor.

Het oude schoollokaal aan de Hoofdweg 89 in Scharmer is op afspraak (050-4040383) met de familie Van Calkar te bezoeken.

Meer informatie: www.rondjeharkstede.nl.