Hoofdrol Ramon Oldenziel in musical ‘Kijk Nooit Terug’

HOOGEZAND

Net als zoveel jongens van zijn leeftijd houdt hij van voetbal en gamen. Toch is de 15-jarige Ramon Oldenziel uit Hoogezand anders. Hij houdt van acteren en speelt de hoofdrol in ‘Kijk Nooit Terug’.

Door Marc Jansen

‘Kijk Nooit Terug’ is de titel van een musical die SPOT Muziektheater zaterdag 14 en zondag 15 juli uitvoert in het VRIJDAG Theater in Groningen.

Ramon speelt in dit stuk de jonge Duitse soldaat Abel, die verliefd wordt op een joodse onderduikster. Het verhaal gaat over de onmogelijke liefde en over jezelf zijn in een tijd dat dat niet kan.

Praesenteert

‘Kijk Nooit Terug’ is de vijfde productie van de jeugdmusicalgroep waarin Ramon zijn opwachting maakt. Hij maakt sinds 2014 deel uit van het gezelschap, dat aanvankelijk onderdeel was van het Praedinius Gymnasium in Groningen en Praesenteert heette (’we zijn sinds dit jaar zelfstandig’).

“Ik had in groep 8 van de basisschool (’t Heidemeer; red.) een van de hoofdrollen in de eindmusical”, vertelt de welbespraakte Ramon. “Toen ik net op het Praedinius zat, kwamen de leden van Praesenteert de klassen langs om ons erop te wijzen dat de audities eraan zaten te komen. Daar heb ik me toen meteen voor aangemeld.”

2 jongens

Ramon deed auditie (’een liedje zingen en een stukje spelen’) en werd aangenomen. “De eerste 2 jaar had ik niet zulke belangrijke rollen, de laatste 2 jaar wel”, zegt Ramon. “Maar dat is ook logisch, want ik ben nu de oudste jongen. Vorig jaar was er nog 1 oudere jongen. Nu niet meer. We zijn met maar 2 jongens. Op 13 meisjes, of 10 of 11; dat weet ik niet precies.”

“Waarom zo weinig jongens lid zijn? Geen idee. Het is gewoon iets dat je niet zo snel doet als jongen. Zingen, acteren, af en toe ook dansen... Ik vind het hartstikke leuk. Maar de meeste jongens doen dat niet. Misschien durven ze het niet. Ik vind het ook gewoon leuk om voor een groep te staan. Presentaties geven vind ik héérlijk.”

Politicus

Dat komt goed uit, want Ramon, die het Praedinius Gymnasium inmiddels verruilde voor het Montessori Lyceum in Helpman, ambieert een toekomst in de schijnwerpers. Niet als professioneel muscialster. “Ik vind het gewoon leuk om te doen. Maar het is niet zo dat ik het professioneel wil doen.”

Nee, Ramon wil de politiek in. “Ik wil politiucs worden. Zodat je echt wat kun bijdragen aan de samenleving, iets kunt veranderen”, zegt de kleinzoon van de voormalige gemeenteraadsleden René en Annie Bodewes. “Ik heb wel iets van mijn opa en oma meegekregen. Maar ik volg het nieuws ook, lees kranten.”

Waar in het politieke spectrum hij staat, weet hij nog niet. “Redelijk in het midden, denk ik. Op sommige punten ben ik vrij rechts, op andere onderdelen behoorlijk links. Ik moet me nog verder oriënteren.”

Een voorbeeld heeft hij wel: “Thierry Baudet spreekt me wel aan. Zoals hij de dingen presenteert...”

De voorstelling ‘Kijk Nooit Terug’ wordt 4 keer gespeeld: zowel zaterdag 14 als zondag 15 juli om 14.30 en 20.00 uur. Kaartreservering: www.spotmuziektheater.nl.


Auteur

Marc Jansen Redacteur