Kunst op buitenmuren Borg Welgelegen

SAPPEMEER

Op de buitenmuren van Borg Welgelegen in Sappemeer prijken sinds enige tijd schilderijen van Gert Jan Groenendaal.

Groenendaal is 1 van de kunstenaars wier werken in de maand juni onder de noemer ‘Contrast’ werden tentoongesteld in Galerie de Smederij in Sappemeer. Op bezoek bij Galerie de Smederij zag hij de naastgelegen veenborg liggen.

“Het gebouw sprak mij meteen aan”, vertelt hij. “Het heeft iets tweeslachtigs. Aan de ene kant is het een standaard 17e-eeuws landhuis; je kunt je er ook een oprijlaan met draaicirkel voor koetsen bij voorstellen. Aan de andere kant heeft het door zijn gracht en brug een verwijzing naar ‘echte’ borgen van oudere datum.”

“Wat mij erg aansprak waren de twee muurvlakken van circa 3 x 6 meter oprijzend uit de gracht, aan de voor- en zijkant van de borg. Heel mooi van maat (2 vierkanten naast elkaar) en mooi van kleur. Op deze vlakken wilde ik direct iets doen.”

Meegeven met omgeving

“Nu kun je, als je in de bebouwde omgeving werkt, 2 dingen doen: je domineert de omgeving en maakt daarmee een heel nieuwe situatie of je geeft mee met de omgeving. Je stelt je bescheidener op en probeert het werk zo te integreren in de bestaande situatie dat de kijkers het gevoel hebben dat het werk er past; dat het er altijd geweest is. Ik heb het laatste geprobeerd te doen: qua maatvoering, qua kleur en qua ritme.”


Auteur

Marc Jansen Redacteur