‘Bach bij kaarslicht’ in Petruskerk in Zuidbroek

ZUIDBROEK

‘Bach bij kaarslicht’. Organist Henk de Vries geeft zaterdag 28 juli, de 268ste sterfdag van Johann Sebastian Bach, een concert met deze titel in de Petruskerk in Zuidbroek.

Henk de Vries De Vries studeerde Orgel en Kerkmuziek aan de conservatoria van Groningen, Den Haag en Hamburg. Hij is een veelgevraagd - in binnen- en buitenland - organist.

Hij is bovendien werkzaam als orgeladviseur en is als zodanig verantwoordelijk voor restauraties van monumentale orgels. In 2014 werd hij samen met collega Peter van Dijk uit Utrecht benoemd als conservator van de orgels in de Martinikerk in Groningen.

Henk de Vries is daarnaast als cantor-organist werkzaam in Zuidbroek en Zeerijp. Verder is hij sinds 2016 organist van de oecumenische Martinidiensten in de Martinikerk in Groningen.

‘Bach bij kaarslicht’

Overeenkomstig de titel ‘Bach bij kaarslicht’ wordt de kerk tijdens het concert schaars verlicht, door middel van kaarslicht. Een andere bijzonderheid is dat De Vries niet uitsluitend werken van Bach speelt.

Ook het ‘Preludium und Fuge über den Namen B.A.C.H’ van Frans Liszt staat geprogrammeerd. Dit werk heeft de naam Bach als uitgangspunt heeft qua muzikaal motief; de letters van de achternaam corresponderen met de Duitse namen van de tonen. Dit motief komt gedurende het hele werk aan bod.

Het concert begint om 22.00 uur. Entree: 10 euro.


Auteur

Marc Jansen Redacteur