‘NOORD op de schaal van Richter’ mikt op 40.000 bezoekers

ZUIDBROEK

De première is maart 2020. Het artistieke en het productieteam van het theaterspektakel ‘Noord op de schaal van Richter’ zijn echter al compleet. Zij maakten donderdag nader kennis met elkaar.

Door Marc Jansen

Dat gebeurde op locatie, in de nog te realiseren (semipermanente) Theaterhal Zuidbroek. “We bouwen een bestaande hal om tot theater. De precieze locatie wordt binnen het komende halfjaar bekendgemaakt”, zegt bedenker, schrijver, initiator en projectleider (namens Stichting Walkyre Echo’s) Geke

Hoogstins uit Eext. “De hal is 40 bij 40 meter groot en 9 meter hoog. Er kunnen straks 1000 mensen per avond in. We gaan de voorstelling 40 keer spelen.”

Compassie en fascinatie

Een snelle rekensom leert dat wordt gemikt op 40.000 bezoekers. Bezoekers uit heel Nederland, welteverstaan. De voorstelling is dan ook ontstaan uit compassie met en fascinatie voor wat de aardbevingen ten gevolge van decennialange gaswinning in Groningen teweegbrachten. “Milieu, aarde, hoe mensen met elkaar omgaan, grenzen, keuzes; dat zijn ‘mijn thema’s”, zegt Hoogstins, die eerder de trilogie van Walkyre schreef, regisseerde en produceerde. “Fundamentele vraag is hoever we als mens willen gaan in het exploiteren van de aarde. Welke consequenties vinden we nog acceptabel en hoeveel investeren we in de alternatieven?”

Complexiteit

Hoogstins beklemtoont niet over de ruggen van de gedupeerden van de aardbevingen te willen scoren. “We zijn ons er terdege van bewust dat de pijn heel diep zit. We maken deze voorstelling juist om middels theater de complexiteit van het geheel uit te beelden. Het is ook geenszins de bedoeling politiek partij te kiezen of op de barricades te klimmen. Alle facetten moeten aan bod komen.”

Hoogstins ging in het schrijfproces niet over 1 nacht ijs. “Dit broeit al zeker 1,5 jaar. Ik heb me uitvoerig verdiept in de achtergronden - ik heb 2 schoenendozen met krantenknipsels verzameld - en heb ook met gedupeerden om tafel gezeten.”

Over de plot van de voorstelling wil ze niet al te veel kwijt. “Het is totaal-belevingstheater over liefde en vriendschap, intriges en daadkracht, positieve energie en dilemma’s van deze tijd. Het heeft zelfs Harry Potter-achtige, surrealistische evenementen.”

Albert Secuur

Albert Secuur speelt de hoofdrol. “Verder willen we nog 2 jonge acteurs casten, die wel enige landelijke bekendheid genieten maar ook hun roots in Noord-Nederland hebben”, zegt Hoogstins. “Daarnaast zoeken we nog een groep van 8 profs voor allerlei bijrollen. Daarvoor gaan we audities houden.”

Naast een professionele cast staat ‘NOORD op de schaal van Richter’ voor projecties van videokunstenaar Roger Muskee op een 180 graden gebogen filmscherm van 80 meter, speciaal geschreven livemuziek en bewegende decordelen. Een voorstelling die landelijke aantrekkingskracht heeft, maar wordt uitgevoerd in Zuidbroek.

“De problematiek speelt in Groningen. Dit stuk kan daarom alleen in Groningen gespeeld worden”, vindt Hoogstins. “Theaterhal Zuidbroek is uitstekend bereikbaar, op de kruising van de N33 in het verlengde van de A28 en de A7. Bovendien rijden bus en trein naar Zuidbroek, waardoor er allerlei leuke vervoersmogelijkheden zijn.”

Begrip

Doel is ‘een bijdrage te leveren aan de noodzakelijke verbinding, begrip en draagvlag tussen het getroffen gebied en de rest van Nederland’. “Misschien wat pretentieus, maar we hebben wél een gezamenlijk belang: de transitie, de overstap naar andere energiebronnen.”

Het project zit nu nog in de opstartfase, waarin onder andere fondsen worden aangeschreven. 25 november komt het in de volgende fase. Dan staat op locatie een voorpresentatie voor zoveel mogelijk betrokkenen en stakeholders gepland.

Meer informatie: noordrichter.nl.