Vroeger en nu (59): armenhuis in Sappemeer

SAPPEMEER

De foto van vroeger (gemaakt in 1948) toont het langgerekte, in 1894 gebouwde, voormalige armenhuis aan de Kleinemeersterstraat in Sappemeer.

Door Wim A.H. Rozema, www.historische-vereniging-hs.nl

Zo’n armenhuis was bedoeld om onderdak te bieden aan mensen die niet voor zichzelf konden zorgen. Ze kregen op regelmatige tijden eten, brandstof en kleding van de lokale armenzorg. In ruil daarvoor moesten de bewoners vaak werken.

Het gebouw is later in gebruik genomen als Verpleeginrichting Zonnehof. Tegenwoordig draagt het de naam De Arendsvleugel. In de gevel zat vroeger een gedenktegel, die nu te vinden is in het voormalige armenhuis aan de Kerkstraat in Hoogezand, nu Dansschool Van der Vlag.

Andries Borgeld

De tegel verwijst naar Andries Borgeld, geboren op 8 mei 1861 in Sappemeer en aldaar opgegroeid. In Groningen was hij verificateur bij de Rijksbelastingen. Na zijn overlijden in 1910 heeft hij een groot deel van zijn nalatenschap aan de toenmalige gemeente Sappemeer geschonken in het Borgeld Fonds, dat bestemd was voor de bewoners van het burgerlijk armenhuis in Sappemeer.
 


Auteur

Marc Jansen Redacteur