Natuurfoto’s op ‘Insta’

HOOGEZAND

Veel op het eerste gezicht ‘gewone’ mensen doen heel mooie dingen. Steeds vaker delen zij hun foto’s, video’s en live stories op Instagram. Bert Daems uit Hoogezand is 1 van hen.

Door Marc Jansen

De 62-jarige Bert Daems is ‘ongeveer een jaar’ actief op het visuele sociale netwerk Instagram. Hij postte tot dusverre ruim 1500 foto’s. Natuurfoto’s, om precies te zijn.

Bijna dagelijks gaat hij eropuit. ‘Even de kop leeg’ na een dag werken, als facilitair medewerker, op de Hanzehogeschool in Groningen. Thuis nog even een hapje eten, dan de natuur in. “Meestal rijd ik naar ‘t Roegwold, bij de uitkijktoren in Kolham. Maar ik heb recent ook het deel van ‘t Roegwold bij Woudbloem ontdekt”, zegt de inwoner van Martenshoek.

Hij gaat nooit zonder zijn Canon EOS 7D met 16 - 300 millimeterlens van huis. “Ik maak meestal een wandeling van anderhalf uur. Onderweg maak ik meer dan 100 foto’s. Weer thuis selecteer ik de mooiste, bewerk ze en plaats ze rechtstreeks vanaf de laptop op Facebook. Vervolgens gebruik ik de iPad om die Facebook-foto’s op Instagram te plaatsen.”

Ondergaande zon

Lees verder na de afbeelding.

Op Daems’ Instagram-account veel foto’s van luchten (’die vind ik het mooist’) en dieren, met name koeien. “Ik kom de hereford-koeien vaak tegen. Maar ik fotografeer ze het liefst met een ondergaande zon op de achtergrond.”

Bert houdt van de kleuren bij een ondergaande zon. “Ik houd er bij mijn wandelingen rekening mee hoe laat de zon ondergaat. Ik ga zeker niet te vroeg van huis. Maar als de zon pas na tienen ondergaat, zoals enkele weken geleden nog het geval was, wordt het mij te laat.”

In het weekend kiest hij regelmatig voor de zonsopkomst. Lachend: “Maar dat is me nu te vroeg.”

Bert zegt geen natuurliefhebber pur sang te zijn. “Het is de combinatie van natuur en fotografie. Ik kom uit de grafische wereld, heb 28 jaar als reprograaf in de drukkerij van mijn vader gewerkt. Ik ben daardoor gewend beeldend te denken. Maar ik fotografeer liever geen mensen. Die protesteren altijd, zijn nooit tevreden over de foto. Dieren bieden nooit tegenspraak.”

Hobbyfotograaf

Hij is nu een ‘jaar of 10’ actief als hobbyfotograaf. “Maar ik heb eerder ook al wel eens een mooie camera gekocht, een Ricoh KR-10M. Ik had zelfs een tijdje een doka. Ik gold daardoor als de fotograaf van de familie. Tot ik de foto’s maakte bij de trouwerij van mijn zus. Er waren maar 2 gelukt. Ik had het stekkertje van de flitser in de verkeerde aansluiting gedaan... Dit is al wel bijna 40 jaar geleden, hoor...”

Bert Daems heeft niet heel veel volgers op Instagram, 142 (op het moment van schrijven). Zijn foto’s daarentegen krijgen met enige regelmaat veel ‘likes’ “Dan krijg ik zomaar 100 likes. Ook van mensen uit Rusland, Spanje of Portugal. Dat komt, denk ik, doordat ik #nature en #naturephotography bij de foto’s zet.”

Bert stuurt regelmatig een foto naar RTV Noord. “Voor het weerbericht van Harma Boer. Ze heeft ze al best vaak gebruikt.”

Verder heeft hij geen ambitie als fotograaf. Wel eeen uitdaging. “Ik heb tijdens onze vakantie, inmiddels al weer ruim 2 maanden geleden, in de Amsterdamse Waterleidingduinen - prachtige natuur daar - heel close een vos kunnen fotograferen. Daar droomde ik van sinds ik hier in ‘t Roegwold een paar keer een vos gefotografeerd heb. Maar altijd van veraf... Nu heb ik nog maar 1 wens: een ijsvogel te fotograferen.”

Bert Daems is te volgen op www.instagram.com/bertdaems/.

Wil jij ook deel uitmaken van de serie ‘Op Insta’, stuur dan een mailtje naar hskrant@ndcmediagroep.nl.


Auteur

Marc Jansen Redacteur