Veel animo Burendag

HOOGEZAND

Met nog anderhalve maand te gaan is het goed mogelijk dat het recordaantal van 2017 - bijna 6000 deelnemende buurten - verbroken wordt.

In 97 % van de Nederlandse gemeenten zijn Burendagactiviteiten georganiseerd. Slechts in 11 gemeenten zijn nog geen activiteiten aangemeld.

Burendag

De Burendag-organisatoren Douwe Egberts en het Oranje Fonds kunnen nu al zeggen dat de animo nog groter is dan vorig jaar. Dat blijkt uit het feit dat het budget dat beschikbaar is voor Burendagactiviteiten al volledig is aangevraagd. Daarom is het vanaf nu niet meer mogelijk om geld aan te vragen voor een activiteit.

Het is nog wel mogelijk om een Burendagpakket aan te vragen via www.burendag.nl. Hier zijn ook tips en tools te vinden om er een onvergetelijke dag van te maken.

Buren dichter bij elkaar

Douwe Egberts en Oranje Fonds hebben Burendag in het leven geroepen om buren dichter bij elkaar te brengen. De dag is ontstaan vanuit de gedachte dat buurten gezelliger, socialer en veiliger worden als buren elkaar kennen.

Jaarlijks komen mensen in duizenden buurten bijeen om met elkaar iets voor de buurt te doen. Ze knappen bijvoorbeeld de straat op, leggen een buurtmoestuin aan of komen onder het genot van een kop koffie met elkaar in gesprek.

Steuntje in de rug

Dit jaar gaan de organisatoren een aantal buurten een steuntje in de rug bieden. In buurten waar weinig verbinding is en het de buurt niet zelf lukt een Burendag van de grond te krijgen, gaan Oranje Fonds en Douwe Egberts een Burendagactiviteit organiseren.

Als dit een succes blijkt, nemen de organisatoren die rol de komende jaren in meer buurten op zich. De buurten waar de speciale aandacht naar uit gaat, worden geselecteerd op basis van onderzoek naar verbinding in de buurt.

1 miljoen mensen

Douwe Egberts organiseerde in 2006 de eerste editie van Burendag met 300.000 deelnemers, waarna het Oranje Fonds als medeorganisator in 2008 aansloot.

Sinds 2006 organiseerden buurten al ruim 31.000 burendagactiviteiten. Jaarlijks doen inmiddels ruim 1 miljoen mensen mee.

Buren kunnen via www.burendag.nl een Burendagpakket aanvragen. Dit kan tot 1 september of zo lang de voorraad strekt.


Auteur

Marc Jansen Redacteur