Historische optocht door Slochteren en omgeving

SLOCHTEREN

De 22ste editie van de Fraeylema Koetsentocht is op 1 september. Slochteren en omgeving gaan die dag meer dan 100 jaar terug in de tijd.

Voor liefhebbers van historie, antiek gerij, paarden, oldtimer automobielen uit de jaren ’20 en het fraaie Groningse landschap een mooie gelegenheid dit culturele erfgoed van dichtbij te bewonderen.

De Fraeylema Koetsentocht is 25 kilometer lang, vertrekt om half elf bij manege De Woldstreek in Schildwolde en eindigt tussen vier en half vijf bij De Fraeylemaborg in Slochteren.

Mooie ornamenten van perfect onderhouden historische aanspanningen, glanzend gepoetste paarden, traditionele tuigen en antieke kleding. Er is volop moois te zien. Onderweg worden twee stops gemaakt. Rond 12 uur zijn de rijtuigen en koetsen opgesteld bij één van de oudste kerken van de provincie aan de Hoofdweg 33 in Hellum. De kerk is dan ook open voor bezichtiging en het koor Parelzangers treedt dan op.

Wijnproeverij

De tweede stop is tussen een en twee uur ‘s middags bij de Beereshoeve aan de Zuiderstraat 26 in Noordbroek. Daar is ook een miniwijnproeverij. De beide stops bieden de gelegenheid de paarden te aaien, informatie te krijgen over de rijtuigen, paarden en oldtimer auto’s.

De stoet bestaat uit vijf oldtimer auto’s, 25 museale rijtuigen uit de tijd dat de adel en plattelandsbewoners zich verplaatsten met paard en wagen, een barouche, de imposante bierwagen van Poelman, getrokken door Hongaarse koudbloedpaarden, boodschappenwagens voor uitstapjes en theevisites, vier kapitale postkoetsen met zitplaatsen bovenop en binnenin en de Commandeurskoets van de Compagnie tot Instandhouding van het Oude Gerij.

Op het terrein achter manege De Woldstreek worden de aanspanningen door een jury van de Vereniging Traditioneel Gerij beoordeeld op veiligheid, authenticiteit, conditie van paarden en tuigage. Harry’s Horse, de bekende groothandel voor paardensportartikelen, stelt voor alle koetsiers complete poetskisten beschikbaar.

Meerijden?

De Stamboekvereniging Het Groninger Paard, een massief, krachtig, werkwillig warmbloedpaard dat wordt gebruikt voor alle takken van de paardensport, bereidt zich voor op een demonstratie. Eigenaars van authentieke aanspanningen, die mee willen doen, kunnen zich nog tot 30 augustus aanmelden bij Roel de Vries: r.de.vries@kpnplanet.nl