Koddige theepotten

KROPSWOLDE

In het museum Station Kropswolde is er tijdens de Open Monumentendagen van 8 en 9 september een tentoonstelling ingericht met een unieke collectie theepotten.

Van kippen, koetjes, hazen, poezen tot huisjes, bakkers en schildpadden. Het idee voor dit soort koddige theepotten komt van oorsprong uit China en Japan waar al vroeg drakentheepotten en potten met aapjes in gebruik waren.

Thee komt van oorsprong ook uit China, volgens de legende dronken ze die daar al 5000 jaar v.Chr. In Europa kwam de thee pas rond 1610 naar Nederland.

Thee was tot de 18e eeuw in Europa een zeer dure drank en werd alleen gedronken door rijke mensen. Die bouwden daarvoor in hun tuinen speciale thee koepeltjes waar met ze nuttigde uit speciaal voor de thee vervaardigde serviezen.

Nieuwe aanwinsten

Naast deze tentoonstelling zijn er in de vaste collecties van het museum weer volop nieuwe aanwinsten. Waaronder een tweetal Groninger rijwielen. Het betreft een Fongers fiets uit 1913 die ooit in de collectie van de Fongersfabriek was opgenomen. Maar ook een aanzienlijke uitbreiding van de collectie Groninger aardewerk uit de fabrieken als Irene en Erica in Hoogezand, Confido Harkstede en Adco Groningen..