„Club vrijwilligers is een geoliede machine geworden”

HOOGEZAND

Zo’n vijftig mensen waren afgelopen vrijdagmiddag te gast bij Zinn-locatie De Burcht in Hoogezand. Daar kregen zij een barbeque aangeboden om ze te bedanken. De groep bestaat namelijk voor het grootste gedeelte uit vrijwilligers die zich vijf dagen per week inzetten voor dementerende inwoners van Hoogezand.

Heel zwaar

Deze alzheimerpatiënten worden nog in de thuissituatie verzorgd door mantelzorgers. Veelal zijn dat hun partners. „Om de mensen een fijne en ontspannen dag te bezorgen, zijn de huiskamers in de Burcht en De Ruyterstraat in het leven geroepen”, legt André Nagengast uit. Een warm en gezellig samenzijn is de kern van dit concept. Gesprekken, een spelletje, samen eten en proberen wat te bewegen vullen deze dagen. „Maar minstens net zo belangrijk is dat we hiermee de parnters ontlasten van hun zware taak. Want dat is de realiteit. Het is heel heftig om met een partner die alzheimer heeft, samen te leven.”

In de huiskamers zelf werken professionals die ondersteund worden door vrijwilligers. Daarnaast zijn er zo’n 35 chauffeurs en bijrijders actief, die allen vrijwillig de mensen ophalen, thuisbrengen en zo nu en dan tussendoor ook andere ritjes met de cliënten maken. „Een visje eten in Termunten, het graf van een overleden partner bezoeken of een rondritje door de stad. Zomaar een paar voorbeelden”, vertelt chaufeur Bram. Hij begon als vrijwilliger nadat hij met de VUT ging. „Mijn vrouw vroeg me ‘wanneer ga je nou eens wat doen?!’”, grinnikt Bram. Twee dagen per week zit hij op de Zinn-bus. Samen met een bijrijder. „Je kunt ze niet alleen in de bus laten wanneer je iemand even naar binnen moet brengen. Daar zitten we altijd samen op de bus.”

Certificaten

De vrijwilligers halen jaarlijks diverse certificaten om op een verantwoorde manier hun taken uit te voeren. Allen hebben ze één ding gemeen. Met hart en ziel zetten ze zich vrijwillig in om deze mensen een fijne dag te bezorgen en daarmee mantelzorgers ontspanning te geven. „En zelf halen we er ontzettend veel voldoening uit”, aldus Jennie. „Ik sta elke keer opnieuw te popelen om aan de slag te gaan”, vult Harma aan.

Al met al is het een geoliede machine geworden in de ruim drie jaar tijd dat Zinn deze vier bussen in eigen beheer heeft. „Iedereen heeft zijn eigen achtergrond en beweegredenen waarom hij of zij hier ooit vrijwillig is begonnen. Voor sommigen van ons een manier van dank voor de goede verzorging van een familielid hier in de Burcht. Voor anderen omdat ze zich simpelweg na hun pensioen weer nuttig willen maken. Het geeft ontzettend veel voldoening om deze mensen deze aandacht te kunnen bieden”, besluit André, zelf ook vrijwillig chauffeur.