Fool's Paradise in Galerie Werfkade 16

HOOGEZAND

In Galerie Werfkade 16 in Hoogezand wordt zaterdag 8 september de tentoonstelling ‘Fool’s Paradise’ geopend. De expositie, de eerste na ongeveer 2 jaar stilte, toont schilderijen van Susan Baxter uit Schaaphok.

Susan Baxter (1953) werd geboren in Lübeck aan de Oostzee. Toen ze 1,5 jaar was verhuisde ze met haar ouders naar Londen, waar ze haar jeugd doorbracht.

Als tiener werd ze gegrepen door actuele gebeurtenissen in de wereld. Op dat moment waren overal in Europa studentenopstanden; de democratisering was in volle gang. De vrije opvoeding die ze thuis ervoer stimuleerde haar om over eigen verantwoordelijkheden na te denken.

In haar jeugd waren tekenen en schilderen vanzelfsprekend. “Misschien was het wel zó vanzelfsprekend dat ik er op een gegeven moment de noodzaak niet meer van inzag”, zegt ze hierover.

Zoektocht naar onderwerpen

Na de kwast enkele jaren niet meer te hebben aangeraakt, voelde Baxter die noodzaak weer opkomen. Ze woonde inmiddels in Groningen. Daar begon ze aan een schildersopleiding.

Tijdens de opleiding begon ook haar zoektocht naar onderwerpen om te verbeelden. Via het schilderen van stillevens, die deden denken aan het Engeland van haar jeugd, kwam ze op het idee om Engelse spoorlijnen te gaan schilderen. Eenzame en vaak donkere beelden.

Actuele gebeurtenissen

Ze vond de resultaten evenwel niet ‘eigen’ genoeg. Pas 3 jaar geleden ontstond een stijl waarin ze zich kon herkennen. De actuele gebeurtenissen in de wereld werden haar inspiratiebron.

De expressionistische schilderijen zijn aangrijpend, met soms duidelijke en soms verborgen boodschappen die ze desgewenst wil uitleggen.

Susan Baxter: “Net als gedichten, kun je mijn schilderijen proberen te analyseren, maar je kunt ze ook nemen zoals ze op je af komen. Het leven is niet eenduidig, dus mijn schilderijen ook niet. Ik ben overigens geen illustrator van de maatschappij. We leven in een ‘like-cultuur’ met ‘trendy kunst’ en entertainment. Daar wil ik niet aan meedoen! In navolging van componist/ dirigent Pierre Boulez zeg ik: ‘Mensen zijn gecompliceerd dus verdienen ze complexe kunst; als uitdaging’.”

Open Monumentendag

Galerie Werfkade 16 neemt zaterdag 8 en zondag 9 september ook deel aan Open Monumentendag. De galerie bevindt zich in de voormalige dekkledenfabriek en scheepstuigerij van de gebroeders Van der Werff aan de Werfkade in Martenshoek.

Het pand uit 1941 is een laat voorbeeld van de Groningse variant van de Amsterdamse Schoolstijl, ontworpen door Benno Wiert Smid uit Kolham.

In 2001 kreeg het pand de status van Rijksmonument.

De expositie Fool’s Paradise is tot 19 oktober iedere vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur te bezichtigen.


Auteur

Marc Jansen Redacteur