Open Monumentendag in Midden-Groningen

HOOGEZAND

Meer dan 60 monumenten in de gemeente Midden-Groningen zijn zaterdag 8 en (soms ook) zondag 9 september geopend voor publiek. Dit in het kader van Open Monumentendag.

Thema van Open Monumentendag is dit jaar 'In Europa'. Hiermee wordt aangesloten bij het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed. Het accent ligt op wat ons in dit deel van de wereld zoal cultureel aan elkaar bindt.

Door de samenvoeging van Slochteren, Menterwolde en Hoogezand-Sappemeer is de gemeente veel groter geworden. Belangstellenden kunnen daarom in hun eigen gemeente kennismaken met veel ‘nieuwe’ monumenten.

De eigenaren van de monumenten zorgen voor activiteiten in en rond hun monument; rondleidingen, tentoonstellingen, bodemvondsten of proeverijen.

Officiële start

De officiële start vindt vrijdag 7 september plaats in de Dorpskerk in Meeden; deze openingsavond is bedoeld voor de deelnemende monumenthouders. Wethouder Anja Woortman verricht om 20.00 uur de aftrap en spreekt het openingswoord.

In aansluiting op het thema ‘In Europa’ vertelt Paul Thijssen van het Geologisch en Archeologisch Streekmuseum in Slochteren over de lange reizen die de zwerfstenen hebben gemaakt door Europa.

Verder is er muziek van een selectie uit het Borealis Koper Collectief.

Programma

Het programma en uitgebreide informatie over alle open monumenten is te vinden op www.openmonumentendagmidden-groningen.nl. Daarnaast is een handzame folder beschikbaar, waarop basisinformatie over de open monumenten per dorp is weergegeven.

Over de monumenten in De Woldstreek (voormalige gemeente Slochteren) is een boekje gemaakt.


Auteur

Marc Jansen Redacteur