Directeur Christine Hillemans neemt afscheid van VluchtelingenWerk

GRONINGEN/ SCHARMER

Christine Hillemans uit Scharmer heeft na 15 jaar afscheid genomen van VluchtelingenWerk Noord-Nederland.

Als directeur-bestuurder is zij per 1 september opgevolgd door Martin van Iperen, tot voor kort directeur van Kwartier Zorg & Welzijn in Hoogezand.

Christine Hillemans

Christine Hillemans verruilde anderhalf decennium geleden haar baan in het onderwijs voor een functie binnen VluchtelingenWerk. Zij werd directeur van Stichting VluchtelingenWerk Drenthe. Deze organisatie fuseerde later met Groningen en Fryslân tot VluchtelingenWerk Noord-Nederland.

“Wat mij vanaf het begin bij VluchtelingenWerk heeft getroffen, is de enorme betrokkenheid van de vrijwilligers. Als je op een school werkt, wordt het ritme bepaald door de zoemer. De zoemer gaat wanneer het pauze is en wanneer je naar huis gaat. Die zoemer was er niet bij VluchtelingenWerk. De mensen doen wat ze moeten doen, tot ze het naar tevredenheid hebben afgerond”, zegt Hillemans.

“Vrijwilligers investeren enorm veel tijd om een vertrouwensband op te bouwen. Ze voeren veel gesprekken en proberen zo de taal- en cultuurbarrière te doorbreken. De vluchtverhalen krijgen zij op die manier heel scherp voor ogen, en zo hebben ze een duidelijke toegevoegde waarde op advocaten. Hierin hebben de vrijwilligers absoluut het verschil kunnen maken, en de vluchtelingen het vertrouwen geschonken dat Vluchtelingenwerk iets voor hen kan betekenen.”

Eigen individualiteit

Martins van Iperens eerste indruk van VluchtelingenWerk is dat medewerkers ongelofelijk betrokken zijn, op welk niveau dan ook. “Ze leggen hun ziel en zaligheid in het werk. Vorige week was ik in het asielcomplex van Ter Apel. Het is gewoon een dorp met een capaciteit van zo’n 2000 bewoners. Het was prachtig weer, de kinderen speelden buiten. In het contact met vluchtelingen en vrijwilligers viel mij op dat overal zo goed over nagedacht is. De vrijwilligers benaderen de mensen met alle geduld en alle egards, ze staan hen met alle deskundigheid te woord. Vluchtelingen worden niet gezien als mensen die zielig zijn, maar zij worden benaderd op grond van hun eigen individualiteit.”

Blij met opvolger

Hillemans is blij met haar opvolger. “Op veel vlakken hebben we dezelfde visie, al zullen wij de accenten natuurlijk anders leggen. Beiden zijn we mensenmensen. Nee, ik vind het niet moeilijk om afscheid te nemen, want ik heb goede collega’s en we zijn een volwassen organisatie. Het werk gaat gewoon door. Het is een prachtbaan, directeur zijn van VluchtelingenWerk, maar het zou mooi zijn als we niet hoefden te bestaan.”

Hillemans’afscheidsfeest vond vorige week plaats in Melkfabriek de Bunne in Groningen. ‘Kansen creëren voor vluchtelingen’ was het centrale thema van de bijeenkomst. Speciale gasten waren werkzoekende statushouders plús een aantal potentiële werkgevers. Zij werden vervolgens met elkaar in contact gebracht.


Auteur

Marc Jansen Redacteur