Harma’s encaustic werk op ‘Insta’

SAPPEMEER

Veel op het eerste gezicht ‘gewone’ mensen doen heel mooie dingen. Steeds vaker delen zij hun foto’s, video’s en live stories op Instagram. Harma de Wilde uit Sappemeer is 1 van hen.

Door Marc Jansen

Harma de Wilde is sinds 24 december 2016 actief op het visuele sociale netwerk Instagram. De gepensioneerde gemeenteambtenaar plaatste tot op heden ruim 200 foto’s, in 99 % van de gevallen van zelfgemaakte schilderijen.

“Ik hoef er zelf niet zo nodig op te staan”, zegt De Wilde. Zelfs haar profielfoto is een schilderij - geen zelfportret. “Ik zie Instagram als een mogelijkheid te laten zien wat ik maak. En om te ervaren wat mensen vinden van mijn werk.”

Vooral dat laatste vindt ze belangrijk. “Ik schilder intuïtief, doe maar wat. In de regel zie ik er later pas iets in. Vaak ook dankzij de comments van de volgers.”

De Wilde heeft 3057 volgers. Haar werken krijgen doorgaans vele honderden likes. “Mede dankzij @Flaming_Abstracts. Nadat dat account, dat heel veel volgers heeft (ruim 74.000; red.), enkele malen een foto van mij gedeeld heeft, heb ik er heel veel volgers bijgekregen. Dat had een sneeuwbaleffect.”

Harma volgt zelf ook ruim 3000 accounts. “Vooral van andere kunstenaars en mensen of organisaties die kunst delen. Maar ik volg ook wel mensen die ik ken of om een andere reden interessant vind.”

Pastelkrijt

Harma is autodidact. Ze begon in 1996 met tekenen met pastelkrijt. Ruim 10 jaar later startte ze met encaustic schilderen. “Dat is schilderen met hete was. Met een strijkbout. Ik zag het voor het eerst op een paranormaal beurs. ‘Dat wil ik ook’, wist ik direct. En dat past weer ontzettend bij mijn overtuiging dat dingen vanzelf verschijnen wanneer de tijd daar rijp voor is.”

Bij het strijkboutje dat ze kocht, zat een korte uitleg over encaustic schilderen. “Maar eigenlijk heb ik alles zelf moeten ontdekken. Hoe creëer je dat waaier-achtige effect dat je op enkele foto’s ziet? Hoe plaats je een lijntje?”

Ze geniet wanneer volgers zeggen energie aan een schilderij te ontlenen. “Ik probeer het onzichtbare, waarvan ik denk dat het bestaat, zichtbaar te maken. Niet voor niets verschijnen vaak engelen in mijn werk. Ik denk dat veel mensen onbewust willen dat engelen bestaan. Dat ze mijn werk daarom kunnen waarderen.”

Lees verder na de afbeelding.

Nauwelijks voorstelbaar dat ze dit werk aan de keukentafel maakt. “Dat is enerzijds handig: ik heb alles in de buurt. Maar ik moet ook steeds alles goed afdekken voordat ik begin te schilderen, en alles weer opruimen als ik klaar ben. Er moet af en toe ook gegeten worden...”

Ze verkocht nog nooit 1 van haar werken. “Maar misschien wordt het wel tijd. Ik werk sinds kort ook met alcoholinkt. Dat is prijzig spul. 1 flesje, dat is 1 kleur, kost al 4,95 euro. Dan komen daar nog de blending solution, het speciale papier en alle andere materialen die ik gebruik bij.” Lachend: “Dus als iemand met een goed bod komt...”

Harma de Wilde is te volgen op www.instagram.com/harmadewilde/.

Wil jij ook deel uitmaken van de serie ‘Op Insta’, stuur dan een mailtje naar hskrant@ndcmediagroep.nl.


Auteur

Marc Jansen Redacteur