Vroeger en nu (62): Hotel de Boer

FOXHOL

Op de foto van vroeger, gemaakt begin jaren ’60, Hotel de Boer, voorheen Hotel Wiardi, op een markante plek in Foxhol: op de hoek Woldweg - Korte Groningerweg, vroeger de Groningerweg die richting Groningen liep.

Naast Hotel de Boer machinefabriek Schäfer. Het witte huis daarnaast is het voormalige tolhuis van café Bentum met stadstol.

Op de voorgrond de nieuw aangelegde Woldweg, die overgaat in de Rengerslaan, voorheen Nieuwelaan, richting Kolham. Dit stuk Woldweg is aangelegd nadat het nieuwe Winschoterdiep was gegraven en een dam was aangelegd in het oude Winschoterdiep tussen scheepswerf Fikkers (links op de foto) en scheepswerf Voorwaarts van E.J. Hijlkema, nu Carosseriefabriek Groenewold. Scheepswerf Fikkers is in 1973 gesloten.

De foto van nu toont Hotel de Boer op de hoek Woldweg - Korte Groningerweg, met ernaast Delta North. Het voormalig tolhuis is verbouwd en heet ‘Ol Tolhuus’. Midden achter zien de gebouwen van Avebe.

Tekst: Wim A.H. Rozema, www.historische-vereniging-hs.nl.


Auteur

Marc Jansen Redacteur