Bestuurder Lex de Boer weg bij Lefier

HOOGEZAND

Bestuurder Lex de Boer neemt na 6 jaar afscheid van woningcorporatie Lefier. Hij treedt 1 december in dienst als directeur van Pantar, het sociale werkbedrijf van de gemeente Amsterdam en Diemen.

Lex de Boer kwam op 1 november 2012 als bestuurder in dienst bij Lefier. Hij stond voor de opgave van 3 zelfstandige woonbedrijven en een ontwikkelbedrijf 1 Lefier te maken. Hij voerde daartoe een ingrijpende reorganisatie door.

Ook zette De Boer een heldere visie neer over betaalbaarheid. Die stelde Lefier in staat een zeer gematigd huurbeleid te voeren. Na 2 jaren zonder het doorvoeren van de jaarlijkse huurverhoging, is dit jaar een nieuw huurbeleid geïmplementeerd waarin een duidelijke relatie is tussen de kwaliteit van de woning en de huurprijs.

100 miljoen euro per jaar

Ook kwam er onder leiding van De Boer een portefeuilleplan tot stand, waarbij Lefier de komende 10 jaar voor 100 miljoen euro per jaar investeert in nieuwbouw en verduurzaming. Lefier is onder Lex de Boers bewind een financieel gezond bedrijf geworden dat efficiëncy heeft doorgevoerd in alle lagen van de organisatie.

De Boer heeft zich ook bijzonder ingezet voor duurzaamheid: hij speelde een voortrekkersrol bij het Nul-op-de-Meter maken van woningen. Met woningen die deels in het aardbevingsgebied liggen, heeft De Boer jarenlang samen met andere corporaties een sterke lobby naar de overheid gevoerd.

Lefier ligt op koers

De tweede bestuurstermijn loopt formeel in 2020 af. De Boer: “Ik verlaat Lefier in de overtuiging dat de organisatie staat en financieel gezond is. Wij krijgen steevast waardering van onze klanten voor de dienstverlening en het onderhoud, we hebben een heldere visie op betaalbaarheid, bouwen en verduurzamen. Medewerkers gaan met plezier naar onze geheel vernieuwde en duurzame kantoren. Lefier ligt op koers”.

Groot respect

Eric Koenen, voorzitter van de Raad van Commissarissen van Lefier: “Natuurlijk betreuren we het besluit van Lex om Lefier te verlaten, maar we begrijpen dat de mooie nieuwe maatschappelijke uitdaging nu past bij Lex. Hij heeft zich lange tijd sterk ingezet om van Lefier te maken wat het nu is. Dat was geen eenvoudige klus. Het samenvoegen van 3 zelfstandige woonbedrijven en een ontwikkelbedrijf tot 1 eigentijdse, professionele corporatie in een krachtenveld van betrokken bewoners en politiek doet een groot appèl op bestuurlijke kwaliteiten. Daarnaast heeft het aardbevingsdossier een extra factor toegevoegd aan de bestuurlijke complexiteit. We kijken met groot respect naar dat wat Lex in de samenwerking met zijn team heeft neergezet en achterlaat. Wij wensen hem veel succes in zijn nieuwe functie in Amsterdam.”


Auteur

Marc Jansen Redacteur