Première locatievoorstelling ‘GAS’ aanstaande

ZUIDLAREN

In een in een weiland in Ten Boer geposteerd mobiel theater gaat zaterdag 13 oktober de voorstelling ‘GAS’ in première.

Het stuk is tot en met 25 november te zien in Ten Boer. Vervolgens verhuist het mobiele theater naar het terrein van de voormalige Prins Bernhardhoeve in Zuidlaren. De locatievoorstelling over 60 jaar gaswinning is daar van 30 november tot en met 30 december te zien.

In 2019 gaat de voorstelling op tournee door de rest van het land.

Gaswinning

In ‘GAS’ vertelt Toneelgroep Jan Vos, in samenwerking met het Noord Nederlands Toneel, in 3 bedrijven het verhaal van de gaswinning in de afgelopen 60 jaar. Startend in de jaren 60, als het eerste gas jubelend wordt afgefakkeld en harten en huizen verwarmt.

En eindigend in het heden, waarin men de gaskraan zo snel mogelijk wil dichtdraaien en met angst en beven wacht op de volgende klap.

Ongewenst zwanger

Epicentrum van de vertelling is Hotel Boelens in de vroegere gemeente Hoogezand-Sappemeer. In het eerste deel, als de gasbel net is ontdekt, denkt hoteleigenaar Andries Boelens een graantje mee te kunnen pikken van de aangekondigde rijkdom.

Maar de hotelgasten van de NAM blijken meer geïnteresseerd in zijn dochters Bette en Aukje dan in zijn plannen. Als de jongste ongewenst zwanger raakt van een NAM-ingenieur, raken de levens van gas-mannen en de hotel-dochters onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Wie is er verantwoordelijk voor de gevolgen van de gaswinning? Waarom liep de schadeafhandeling vast in een onontwarbare kluwen van belangen, emoties, rapporten en elkaar tegensprekende onderzoeken? En waarom reageerde de Nederlandse overheid zo traag, toen zich in Groningen een ramp aftekende?

Toneelgroep Jan Vos

Toneelgroep Jan Vos maakte eerder ‘Mansholt’ en ‘Koning van het Grasland’. Rode draad is politieke keuzes uit het verleden, waar nu de wrange vruchten van worden geplukt. Na boterbergen, melkplassen en het verdwijnen van biodiversiteit, draait het in ‘GAS’ om scheuren in gevels, slepende procedures en onverkoopbare panden.

GAS is geschreven door Tjeerd Bischoff, wordt geregisseerd door Jeroen van den Berg en gespeeld door Paul R. Kooij, Helmert Woudenberg, Trudi Klever, Stefanie van Leersum, Dimme Treurniet, Maarten Wansink en Anna Raadsveld.

Kaartverkoop

Kaarten (à € 25) zijn verkrijgbaar via www.toneelgroepjanvos.nl en www.vanplan.nl. Meer informatie: www.toneelgroepjanvos.nl.