Stoomdag Molenmuseum De Wachter

ZUIDLAREN

Molenmuseum De Wachter in Zuidlaren houdt zaterdag 22 september een stoomdag. De machinisten zullen letterlijk alles uit de kast halen om alle werkbare stoommachines vol onder stoom te brengen.

Molenmuseum De Wachter heeft een (in bedrijf zijnde) collectie van 10 stoommachines. Het ‘stoommuseum’ beschikt onder meer over een grote liggende compound-stoommachine (bouwjaar 1895), een middelgrote1-cylinder stoommachine (1900), een 1-cylinder expansiemachine [(1890), een grote staande compoundmachine (1925), een duplexpomp, een Weir’s pomp en meerdere machines.

De machinisten zullen ook proberen een stoomlocomobiel van de firma Mashall uit 1930 en een stoomtractor onder stoom te brengen. De stoomwals Hendrik Jan van KWS uit Zwolle (1926) is aanwezig voor demonstraties.

Verder zijn de miniatuur stoommachines van het museum zaterdag werkend te bewonderen.

Molenuseum De Wachter is zaterdag van 10.00 tot 16.30 uur geopend.


Auteur

Marc Jansen Redacteur