800 dieren in kleindierenshow WPKC in Eurohal Zuidbroek

ZUIDBROEK

Eurohal Zuidbroek is vrijdag 28 en zaterdag 29 september toneel van de kleindierenshow van de Winschoter Pluimvee en Konijnen Club (WPKC).

Dat is 2 maanden vroeger dan te doen gebruikelijk. Dit omdat de kleindierenshow de laatste jaren 2 keer - in 2014 en in 2016 - is afgelast vanwege de vogelgriep. De WPKC hoopt voor ‘uit de gevarenzone van de vogelgriep te blijven’.

Vorig jaar werd de jaarlijkse show voor het eerst wat eerder gehouden. ”De reacties waren positief”, laat de organisator weten. “Zij het dat fokkers er wel op voorbereid moeten zijn. De dieren moeten vroeger gefokt worden zodat ze eind september toch volledig volgroeid zijn en klaar zijn te worden geshowd.”

800 inschrijvingen

Voor de kleindierenschow zijn ruim 800 dieren ingeschreven: oud-Hollandse cultuurrassen uit de 17de eeuw maar ook nutrassen uit het begin van de vorige eeuw en moderne rassen van rond 2000. Het betreft hoenders en dwerghoenders, Serama’s, konijnen, cavia’s, sierduiven, oorspronkelijke duivensoorten, siergevogelte en watervogels.

Bovendien heeft de Groninger Pluimvee Club (GPC) zijn clubshow ondergebracht bij de WPKC.

Keurmeesters

De dieren worden vrijdag 28 september beoordeeld door keurmeesters. Vervolgens worden ze voorzien van een beoordeling met een predicaat. Daarop wordt het ras vermeld en is te lezen hoe de keurmeester de raskenmerken en de kleur gewaardeerd heeft.

De kleindierenshow vormt meteen ook het decor voor de Provinciale Groninger Kampioenschap van de Kleindier Liefhebbers Groningen (KLG). Ook de show van de Nederlandse Bond van Sierduiven (NBS) en de finale van de Groninger Topfokker van 2018 worden er gehouden.

Verder hebben veel speciaalclubs de WPKC-show aangewezen als podium voor hun districtskampioenschappen.

Vaste gast is Aviornis Internationalis Nederland. Deze vereniging brengt liefhebbers van park- en sierwatervogels in heel Europa bijeen.

Zondag geschrapt

De show duurt dit jaar voor het eerst niet 3 maar 2 dagen. “Uit oogpunt van dierenwelzijn is de zondag geschrapt”, stelt de WPKC. “Tevens komen wij hiermee tegemoet aan de fokkers/ inzenders die om principiële redenen of vanwege overvolle agenda’s nu ook kunnen inzenden.”

Nadat de gefokte dieren op vrijdag 28 september gekeurd zijn door de keurmeesters, worden ze voorzien van een beoordeling met een predikaat. Daarop staat het ras te lezen en hoe de raskenmerken en kleur door de keurmeester zijn gewaardeerd.

De kleindierenshow is vrijdag 28 september van 14.00 tot 21.00 uur geopend voor publiek, vrijdag 29 september van 10.00 tot 16.30 uur. Entree: 4 euro (tot en met 12 jaar: € 2,50).