Lintje voor ‘Mister FVV’ Henk Imbos

HOOGEZAND

Henk Imbos uit Foxhol is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. De bijbehorende versierselen werden hem vanochtend opgespeld door burgemeester Adriaan Hoogendoorn van Midden-Groningen.

Door Marc Jansen

Dit gebeurde in het clubhuis van FVV, waar Imbos die ochtend gehuldigd werd omdat hij 50 jaar als vrijwilliger actief is voor die club. De Foxholster Voetbal Vereniging vernoemde ter gelegenheid van dit jubileum de pannakooi achter het clubhuis naar de 79-jarige Imbos. Bovendien diende voorzitter Be Veen - met succes - een voorstel in Imbos koninklijk te onderscheiden. “Hij is al erelid en lid van verdienste van de club. Hoe moesten we hem anders nog eren?”, lachte Veen.

Lees verder na de foto.

Imbos, elke maandagochtend met een onderhoudsploeg actief op het sportpak aan de Julianastraat, wist niets van de huldiging. Hij dacht slechts, zoals elke maandag, even een korte koffiepauze te houden in het clubhuis. Dat zat echter vol familie, vrienden en bekenden. Bovendien stapte iets na half elf burgemeester Adriaan Hoogendoorn het clubhuis binnen, de medaille onderaan de ambtsketen gedraaid (’met de Nederlandse leeuw naar voren’). “Zeg je FVV, dan zeg je Henk Imbos”, wist Hoogendoorn, om vervolgens uitgebreid in te gaan op diens verdiensten voor de club FVV.

Rooie Henkie

Henk Imbos, zoon van medeoprichter Willem, is sinds 1949 lid van FVV. ‘Rooie Henkie’ speelde in 17 jaar meer dan 400 wedstrijden in het eerste elftal. Daarna heeft hij zich op diverse fronten ingezet voor zijn club.

Imbos is al sinds 1968 bestuurslid van de Club van 100 en is organisator van acties en clubavonden.

In 1972 werd hij accommodatiebeheerder. In die hoedanigheid is hij verantwoordelijk voor het onderhoud (reparaties en schilderwerk) van alle gebouwen en het speelklaar maken van de velden. Tevens fungeert de accommodatiebeheerder als gastheer voor de scheidsrechters.

Architect

Henk Imbos heeft aan de wieg gestaan van het clubhuis van FVV in zijn huidige vorm. Hij wordt beschouwd als de ‘architect’ van het gebouw, met kenmerkend fraai zicht over het hoofdveld, op het sportcomplex aan de Julianastraat.

Van 1973 tot 1994 was hij kantinebeheerder, van 1974 tot 1998 trainer en van 1977 tot 2006 elftalleider. Van 1997 tot 2004 was hij bovendien lid van de kantinecommissie.

Vrouwenvoetbal

Verder was Imbos ruim 2 decennia bestuurslid, geldt hij als grondlegger van het vrouwenvoetbal bij FVV (in 1974) en heeft hij als lid van FVV en inwoner Foxhol een grote bijdrage geleverd aan de integratie van de Molukse gezinnen in de dorpsgemeenschap. “U heeft een enorme sportieve en maatschappelijke bijdrage aan het dorp Foxhol geleverd”, zei Hoogendoorn, om vervolgens het ‘Het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd, u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau’ uit te spreken.


Auteur

Marc Jansen Redacteur