Demonstraties in olieslagerij De Wachter in Zuidlaren

ZUIDLAREN

In de olieslagerij van Molenmuseum De Wachter in Zuidlaren wordt zaterdag 29 september gedemonstreerd hoe omstreeks 1870 lijnolie werd geslagen.

Het hele proces - van het repelen van vlas tot het slaan van de olie - komt aan bod. Verder krijgen bezoekers uitgelegd wat ze zoal met de lijnolie kunnen doen. In de olieslagerij van De Wachter wordt er onder meer zeep en boenwas van gemaakt.

Kinderactiviteiten

Kinderen kunnen de olieslagers helpen en hiervoor een olieslagersdiploma halen. De lijnkoeken die na het slaan van de olie overblijven, worden in een authentieke koekenbreker vermalen. Kinderen kunnen aldus zelf een zakje voer voor hun paard of konijn maken.

De Wachter is zaterdag van 10.00 tot 16.30 uur geopend.


Auteur

Marc Jansen Redacteur