Internationale metaaldetectie- en archeologiebeurs Detectorworld in Zuidbroek

ZUIDBROEK

Eurohal Zuidbroek is tijdens de Nationale Archeologiedagen toneel van Detectorwold. Deze internationale metaaldetectie- en archeologiebeurs wordt zaterdag 13 en zondag 14 oktober gehouden.

Buiten staan zoekwedstrijden geprogrammeerd. Schatzoekers en (amateur-)archeologen uit de hele wereld hebben aangekondigd naar Zuidbroek te komen om met hun metaaldetector op zoek te gaan naar een grote zilver- en goudschat. De vinder mag de schat houden.

215 hectare aan zoekvelden

Op meer dan 215 hectare aan zoekvelden onderzoeken de deelnemers wat zoal te vinden is in de bodem van Zuidbroek. Ook worden prijspenningen verstopt en worden de deelnemers uitgedaagd de sleutels van een oude schatkist te vinden.

De winnaar gaat er vandoor met een professionele 3D-bodemscanner met een waarde van meer dan 4000 euro.

Beurs

In de evenementenhal worden vanuit stands de nieuwste metaaldetectors en accessoires, outdoor artikelen, boeken en magazines verkocht. Verder worden bijzondere bodemvondsten en muntencollecties tentoongesteld en geven archeologische instanties informatie.

Viking-schat

In de middaguren staan lezingen en presentaties geprogrammeerd. 1 van deze lezingen wordt gegeven door Derek Mclennan, in 2014 vinder van de grootste Viking-schat in de Britse geschiedenis. Waarde van de schat: 2 miljoen pond.

Verder kunnen bezoekers leren over archeologie, kennismaken met de metaaldetector en een workshop ‘schatgraven’ volgen. Deskundige archeologen en bodemvondstenexperts identificeren vondsten.

Ook worden metaaldetectors verhuurd - bijvoorbeeld voor deelname aan de zoekwedstrijden - en komen KG & Ringy van het National Geographic-programma ‘The Diggers’ naar Zuidbroek.

Kinderanimatie

Beide dagen is van 09.00 tot 18.00 uur een kinderanimatieteam present. Jeugdige bezoekers kunnen zich vermaken in een speelhal en spelenderwijs kennismaken met archeologie.

Ook voor de kinderen zijn zoekwedstrijden uitgeschreven. Ze worden daarbij uitgenodigd een zilveren muntschat te zoeken.

Archeologie leeft

Om te vieren dat ‘archeologie leeft, wordt zaterdag 13 oktober vanaf 19.00 uur een afterparty gehouden. Dit feest, met livemuziek van coverband 2Gift, is toegankelijk voor zowel standhouders als bezoekers.

Kaarten zijn verkrijgbaar via www.detectorworld.info en bij de ticketstand op de locatie. Wie ook aan de zoekwedstrijden wil meedoen, betaalt 25 euro voor een ticket. Wie alleen de beurs wil bezoeken, betaalt 10 euro entree (4 tot 12 jaar: 5 euro; tot 3 jaar: gratis).

Tickets zijn het hele weekend geldig.


Auteur

Marc Jansen Redacteur