Silk Fotografie op ‘Insta’

MEERWIJCK

Veel op het eerste gezicht ‘gewone’ mensen doen heel mooie dingen. Steeds vaker delen zij hun foto’s, video’s en live stories op Instagram. Leonie Rademaker uit Meerwijck is 1 van hen.

Door Marc Jansen

De 30-jarige Leonie heeft al sinds 2013 een account op het visuele sociale netwerk. Pas 3 jaar later, toen ze zwanger raakte, werd ze echt actief. “Toen ik zwanger was, vond ik het leuk om de groei van mijn buik vast te leggen”, zegt Leonie, die nóg ‘fanatieker’ werd toen haar dochtertje 2 of 3 maanden oud was. “We hadden een spiegelreflexcamera. Ik merkte dat ik het leuk vond met die camera te oefenen.”

Oefening baart kunst, merkt Leonie. “De foto’s veranderen per maand. Ik heb van alles geleerd over compositie, belichting, croppen. Je kunt heel veel leren op YouTube... Ik concentreer me nu wat meer op het bewerken van foto’s. Ik ben begonnen in Lightroom en ben nu met Photoshop bezig.”

Daarnaast heeft ze veel aan Instagram. “Ik volgde eerst vooral vloggende moeders, maar nu ook wat meer fotografen. Daar kun je veel van leren. Maar ik wil niet dat mijn tijdlijn zo vol loopt dat ik het niet meer bij kan houden. Ik volg daarom niet té veel accounts (170; red.).”

Kinderen

Leonie maakte vooralsnog met name foto’s van haar kinderen - ze beviel in juli van haar tweede kind, een zoon. Ze schat dat op zeker twee derde van haar ruim 335 Instagram-foto’s 1 van haar kinderen (of beide) staat. Opvallend. Immers, ouders worden steeds voorzichtiger met het delen van foto’s van hun kinderen. “Ik zorg er altijd voor dat er geen bloot zichtbaar is. Verder zie ik er niet zoveel kwaad in”, zegt Leonie. Ze fotografeert haar kinderen in verschillende settings. “Ik ben inmiddels zover dat ik de camera altijd mee heb.”

Timing blijft evenwel belangrijk. “Mijn zoontje is ‘s ochtends heel vrolijk. Ik zorg er voor dat ik hem juist dan fotografeer.“

Lees verder na de afbeelding.

Hobbyfotograaf

Leonie is hobbyfotograaf. “Ik ben verpleegkundige en socioloog. Mijn registratie als verpleegkundige is verlopen, maar ik ben nog wel - als socioloog - werkzaam in de zorg. De fotografie is iets voor naast mijn werk. Maar ik vind het zó leuk dat ik het wel graag wil uitbouwen. Ik maak al regelmatig foto’s voor familie en vrienden, maar wil ook wel voor andere mensen mooie foto’s (familie, zwangerschap, newborn, kinderen, etc.) maken.”

Dat onder de naam Silk Fotografie. “Ik houd van mooie, zachte kleuren. ‘Silk’ betekent ‘zijde’. Zijde is zacht. Foto’s kun je bovendien afdrukken op zijdeglans fotopapier. En glans is een verwijzing naar de emotie die ik probeer over te brengen.”

Ze staat evenwel ook open voor brand reps. Daarbij maakt én deelt (vooral dat) een fotograaf foto’s van producten van een bepaald merk. “Ik heb al iets voor Ini & Mini gedaan. Sterker, op de laatste foto’s van mijn zoontje draagt hij hun kleding.”

Leonie Rademaker is te volgen op: www.instagram.com/leeonierademaker.

Met dit artikel wordt de 10-delige serie ‘Op Insta’ afgesloten.


Auteur

Marc Jansen Redacteur