‘Honderd jaar De Ploeg’ in Fraeylemaborg

SLOCHTEREN

Burgemeester Peter den Oudsten van Groningen opent vrijdag 12 oktober in de Fraeylemaborg in Slochteren de tentoonstelling ‘Honderd jaar De Ploeg’. Deze expositie is vervolgens vanaf zaterdag 13 oktober te zien in het Koetshuis van de Fraeylemaborg.

In de expositie ‘Honderd jaar De Ploeg’ tonen 17 leden van de Groninger kunstkring De Ploeg werk dat is gerelateerd aan het landgoed Fraeylemaborg. Een deel van de kunstenaars maakte dit werk op de Ploegbuitendag op 8 september op locatie, zowel in het park als in de borg. Anderen schilderden in hun atelier.

17 leden van De Ploeg

De expositie toont aldus werk van Josefien Alkema, Reinier van den Berg, Marjan Cornelius, Willem Corsius, Thomas Dijkstra, Harriët Geertjes, Arien de Groot, Toos Hagenaars, Lydia Jonkman, Joke Klaveringa, Bé Kracht, Reina Rozema, Geert Schreuder, Gijs van der Sleen, Mary Velthoen, Aly van der Wal en Janny van der Woude.

Jan Menze van Diepencollectie

Daarnaast zijn kunstwerken van oudere Ploegkunstenaars te zien. Het gaat om schilderijen en grafiek van onder anderen Johan Dijkstra, Jan Wiegers, Jan Altink, George Martens en Jan Jordens. Deze kunstwerken komen uit de op het landgoed Fraeylemaborg gehuisveste Jan Menze van Diepencollectie.

Jan Menze van Diepen werd in 1905 geboren in een familie van Groninger scheepsbouwers in Waterhuizen. Hij was een bevlogen verzamelaar met een brede belangstelling. De ruim 9000 inventarisnummers omvatten naast de Ploegkunstwerken ook Oosters porselein, een Oranje-Nassauverzameling, topografische kaarten en beeldende kunst.

Na zijn overlijden in 1994 werd de collectie overgedragen aan de Jan Menze van Diepen Stichting. De collectie is online te raadplegen op www.vandiepencollectie.nl en wordt zoveel mogelijk in bruikleen gegeven aan musea en culturele instellingen.

Overigens bestaat de Jan Menze van Diepen Stichting dit jaar 40 jaar. 1 november verschijnt een publicatie over verzamelaar Jan Menze van Diepen (1905-1994) met de titel ‘Allemaal voor het algemeen belang’, geschreven door Henny van Harten.

De expositie loopt tot en met 27 januari 2019.


Auteur

Marc Jansen Redacteur