Pronkjewails Harkstede weer open voor publiek

HARKSTEDE

In Harkstede (en Scharmer) staat zaterdag 13 oktober het maandelijkse Rondje Harkstede geprogrammeerd. Zoals te doen gebruikelijk kunnen hierbij verschillende locaties in en rondom Harkstede en Scharmer bezocht worden.

De restauratie van de monumentale kerk aan de Hoofdweg 63 is in volle gang. De kerk kan derhalve niet bezocht worden. Echter, vanuit de wel toegankelijke toren kunnen de gewelven van de kerk bekeken worden.

De Graankorrel, het gebouw naast de kerk, is van 13.00 tot 16.00 uur geopend. Hier zijn rondleiders die graag vertellen over de vele bezienswaardigheden aan de buitenkant van de kerk. Ook weten zij veel over de beroemde stichters van de kerk, Henric Piccardt en zijn echtgenote Anna Elisabeth Rengers.

Stel’s Meuln, net als de kerk een rijksmonument, is van 13.00 tot 16.00 uur geopend. Aanwezige vrijwilligers kunnen van alles vertellen over de korenmolen.

In het op een historische plaats gesitueerde theehuis van Ons Hertenkamp wordt vanaf 13.00 uur koffie en thee geserveerd. Vroeger liep hier het Rijpmakanaal. Er was daar een zwaaikom (keerplaats).

Ook had deze plaats een belangrijke functie als overslagplaats voor goederen vanuit schepen naar de trein van het vroegere Woldjerspoor.

Het oude schoollokaal aan de Hoofdweg 89 in Scharmer is op afspraak (050-4040383) met de familie Van Calkar te bezoeken.

Meer informatie: www.rondjeharkstede.nl.


Auteur

Marc Jansen Redacteur