Accordeon Festival #24 in Kielzog Theater

HOOGEZAND

Theater Kielzog is zondag 14 oktober het vertrouwde toneel van het Accordeon Festival Hoogezand- Sappemeer. Het door Adri Kruijer georganiseerde evenement staat voor de 24ste keer op de agenda.

Door Marc Jansen

Als het Kielzog 3 jaar geleden niet verbouwd zou zijn, zou het Accordeon Festival Hoogezand-Sappemeer zondag zijn 25ste editie beleven. “Nee, ik heb toen nooit serieus overwogen het festival ergens anders te houden. Het Kielzog is namelijk een heel fijne accommodatie”, zegt Kruijer, die het daarom ‘gewoon een jaartje lekker rustig aan’ deed.

Voordat het festival in 2000 in het Kielzog neerstreek, vond het wél elders plaats. In het toenmalige Hotel Struvé in Sappemeer. Een voor Kruijer haast mythische plek.

The Three Jacksons

“Ik ben opgegroeid in de Stad. Als jongetje van 8, 9, 10 jaar ging ik regelmatig logeren bij mijn oom Freerk - de broer van mijn vader Geert - en zijn vrouw in Hoogezand. Hoewel mijn vader ook accordeon speelde, kwam ik daar pas echt in aanraking met accordeonmuziek. Mijn oom luisterde er veel naar en vertelde me ook over het concert van het accordeontrio The Three Jacksons in Hotel Struvé dat hij had bijgewoond.”

Lees verder na de video.

In 1991 bezocht de in 1979 naar Hoogezand verhuisde Kruijer een accordeon- en harmonicatrefdag in Café-restaurant Welte in Zuidlaren. “Ik keek mijn ogen uit! Ik dacht dat accordeonmuziek uitgestorven was, maar niets was minder waar!”

Dat bleek te meer toen hij de agenda van het muziektijdschrift voor harmonica en accordeon KLANK - hij was ter plekke abonnee geworden - doornam. “Die puilde uit. Maar wilde je goede accordeonmuziek horen, moest je wel tot onder de grote rivieren afdalen.”

Accordeon Gala

Dat zinde Kruijer, die ooit zelf ook wat accordeonlessen kreeg (’maar ik had geen zin om noten te leren lezen, ging liever voetballen’), niks. Omdat hem bovendien opgevallen was dat in zijn woonplaats betrekkelijk weinig georganiseerd werd voor 50-, 60- en 70-plussers, besloot hij de stoute schoenen aan te trekken. Hij benaderde Bennie Smit van Hotel Struvé en in 1994 vond het 1ste Int. Accordeon Gala Sappemeer plaats.

Inmiddels zijn we 22 accor-deongala’s/ -festivals verder. Met optredens van onder meer Coen van Orsouw, Henny Langeveld, Cees de Nijs, 't Rembrandt Duo, Eddy Kamstra, Jérôme Richard, Jos Termonia, Roger Pluymers, Vincenzo Abbracciante en Antonio da Luca. “Het is altijd uitverkocht. Het publiek komt uit heel Nederland”, weet Kruijer. Grappend: “Behalve uit Zeeland. Want daar zijn ze zuinig.”

“Het publiek komt zelfs uit België - ook als Roger Pluymers niet speelt - en Duitsland. 5 jaar geleden was de jongste bezoeker 10 jaar en de oudste 94.”

24ste festival

Voor het 24ste Accordeon Festival Hoogezand-Sappemeer op zondag 14 oktober heeft Kruijer de Serviër Petar Maric (4-voudig winnaar van de Coupe Mondiale), de Belg Roger Pluymers, Jean-Louis van Dam en Wouter de Polkaman (Wouter Vinckers) uit Sappemeer (foto) vastgelegd. “We beginnen om 13.00 uur en gaan door tot 18.00 of 18.30 uur, het loopt altijd wel iets uit. Met tussendoor pauzes met demonstraties van standhouders op het gebied van bijvoorbeeld onderdelen voor accordeons en bladmuziek. En uiteraard vinden de gehaktballen van het Kielzog altijd stevig aftrek.”

Wie nog een kaartje wil kopen, moet er snel bij zijn. “Ik heb nog maar enkele tientallen kaarten over”, zegt Kruijer.

Tickets kunnen worden gereserveerd (à 13,50 euro) via 0598-322107. Aan de zaal kosten de toegangsbewijzen 15 euro.

Overigens staat de datum voor de 25ste editie van het Accordeon Festival Hoogezand- Sappemeer ook al vast: zondag 13 oktober 2019. ”Dat moet een speciale worden”, besluit Kruijer.


Auteur

Marc Jansen Redacteur