ʼReuzenkindʼ op terrein UMCG

GRONINGEN

Op het terrein van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is bij de ingang van protonentherapiecentrum opvallend kunstwerk geplaatst: een 4 meter hoog ʼreuzenkindʼ van glas, dat 15.000 kilo weegt.

Het werk is gemaakt door kunstenaar Herman Lamers, die het de titel ʼHet jongetje dat zich als reus voordoetʼ meegaf. Door 450 glasplaten van 10 millimeter te stapelen en te verlijmen is een transparant beeld van een jongetje ontstaan, dat zowel stoer als kwetsbaar oogt.

Symboliseert totstandkoming protonentherapie

De plek van het kunstwerk is niet toevallig gekozen. Het kunstwerk is gebaseerd op een 3D-scan en symboliseert de mens die bergen verzet in technische en medische ontwikkeling.

Daarmee symboliseert het ook de totstandkoming van protonentherapie als nieuwe bestralingsbehandeling in Nederland.

Kinderen met kanker

Het jongetje staat voor het voortbestaan van de mens, eeuwig overlevend door eeuwige vooruitgang. In het protonentherapiecentrum worden ook kinderen met kanker met protonen bestraald.

Kinderen kunnen veel baat hebben bij protonenbestraling omdat hiermee gezond weefsel wordt gespaard. Dat is extra belangrijk voor kinderen omdat zij in de groei zijn en hun gezonde lichaamscellen extra gevoelig zijn voor straling.


Auteur

Marc Jansen Redacteur